A legegyszerűbb fejlesztő játékok egyike: a labda !

 

A labdát minden gyerek szereti: a babák sokszor annyira érdekesnek tartják ezt a kerek és ideális esetben színes eszközt, hogy gyakran érte teszik meg első forduló, kúszó, mászó mozgásukat. A kisgyermekek imádják rúgni, dobni, elkapni, pattogtatni, a szabadban és a lakásban egyaránt.

De hogy pontosan miért is nevezzük a legegyszerűbb fejlesztő játékok egyikének? Lássuk!

A labda egyszerűségében nagyszerű, számtalan fejlesztő hatást tulajdoníthatunk neki. Elsőként a szem-kéz és a szem-láb koordinációt emeljük ki, hiszen a labdával való játszás során a picik észrevétlenül megtanulják összehangolni a kezük, a lábuk és a szemük mozgását. Sőt, a mozgások téri és időbeli összerendezésére is óriási hatással van ez az eszköz!
Segít megtanulni az irányokat, az irányított mozgások pontosításában pedig szintén hangsúlyos szereplő.

Ezeknek a készségeknek a megléte azért fontos, mert ezek az alapvető feltételei például az írásnak és az olvasásnak is. Akkor tudunk írni, ha a szemünkkel követni tudjuk a kezünk mozgását úgyis, ha közben a leírt szavakra nézünk – tehát a perifériás látásnak is jól kell működnie.
Kisebb gyermekeknél ezek a készségek elsősorban a mozgáson keresztül fejlődnek, később aztán már lehet célzottan bevezetni különböző látást fejlesztő játékokat is.

Kiváló játékötlet a szem-kéz koordináció fejlesztésére például a labda egymásnak gurítása, amit már ülni tudó kisbabával is játszhatunk. Elsőként nagyobb méretű labdát válasszunk ehhez a játékhoz, mert azt könnyebb elkapni, és figyeljünk arra is, hogy ne fejtsünk ki túl nagy erőt az elgurításakor, így lassabban fog haladni a labda, tehát kisbabánknak könnyebb lesz azt követnie.
Minél többet játsszuk ezt a játékot, annál hamarabb tanulja meg összehangolni a szeme és a kezei mozgását, hamar rájön majd erejének szabályozására is és ügyesen begyakorolja a finom, célirányos mozgást is.

De mit tud még a labda?

 

A pattogása, pattogtatása fejleszti a ritmusérzéket, ami pedig az íráskészségre, de még a beszédfejlődésre és a nyelvi képességekre is pozitív hatással van. Kutatások szerint ugyanis akiknek jobb a ritmusérzékük, jobb nyelvi képességekkel is rendelkeznek, és bár a ritmusérzéket leghatékonyabban a rendszeres zenei képzéssel tudjuk fejleszteni, a mozgásos tevékenységek is alkalmasak rá.

Ha labdára gondolunk, ne csak a hagyományos méretű jusson eszünkbe, hiszen a többféle méret többféle tevékenységre is alkalmas! Ha például olyan nagyméretű labdával játszanak gyermekeink, amire rá is tudnak feküdni vagy ülni, fejlődik az egyensúlyérzékük, megtanulnak a testükkel bánni és megismerik annak határait is. Az óriás labdát babakortól kezdve ajánlott használni, hiszen az egyensúlyérzék fejlődése már az anyaméhben megkezdődik, de ténylegesen csak 6-7 éves korra alakul ki.

És azt gondoltátok volna, hogy a labda a szociális készségek fejlesztésében is részt vesz?

Bizony, ha több gyermek szabályokat előíró játékot játszik egymással (például kidobósoznak), szabálytudatuk is fejlődik, de jó hatással van a türelem és az együttműködési készség kialakulására is.

Vegye körül sok labda gyermekeinket, legyenek kis- és nagy méretűek, színesek, pattogósak, nehezek és könnyűek a repertoárban, hiszen a fizikai erőnlét megszerzése mellett a fenti készségek elsajátításában is tökéletes partner ez az egyszerű és olcsó eszköz!

 

Somogyi Anita

óvodapedagógus

www.kisgyermekfejlesztes.hu

Cimkék: szeretem a gyerekem, labda, játék, kisgyermekfejlesztés

A Labda bármikor jól jön, ha egy kis játékon gondolkodunk
A Labda bármikor jól jön, ha egy kis játékon gondolkodunk

Kedvenc cikkek

Több millió év áll, a hiszti mögött.

Több millió év áll, a hiszti mögött.

Egy tudatos szülő a "dolgok" mögé néz. De, hogy több millió év áll a hiszti mögött, és a gyermeknek három agya van? Ezt elolvasva ...
tovább >>
Különleges társasjátékok a családi szórakozásért.

Különleges társasjátékok a családi szórakozásért.

Nincs is olyan család talán, ahol ne lenne egy-két társasjáték. Ami pedig nem csak a gyerekeket köti le, hanem mi, felnőttek is ...
tovább >>
Influenza vagy Nátha

Influenza vagy Nátha

Bár a tüneteket sokan összekeverik, az influenza és a nátha különbözik egymástól, más vírusok okozzák őket. Miért télen vagyunk a ...
tovább >>
Messze vagyunk Finnországtól

Messze vagyunk Finnországtól

Mit látni a legendás finn iskolában? Hát a szomorú, döglött magyar jövőt. Irigységtől sárguló pillanatfelvétel Helsinkiből - Tóta W. ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.