A legegyszerűbb fejlesztő játékok egyike: a labda !

 

A labdát minden gyerek szereti: a babák sokszor annyira érdekesnek tartják ezt a kerek és ideális esetben színes eszközt, hogy gyakran érte teszik meg első forduló, kúszó, mászó mozgásukat. A kisgyermekek imádják rúgni, dobni, elkapni, pattogtatni, a szabadban és a lakásban egyaránt.

De hogy pontosan miért is nevezzük a legegyszerűbb fejlesztő játékok egyikének? Lássuk!

A labda egyszerűségében nagyszerű, számtalan fejlesztő hatást tulajdoníthatunk neki. Elsőként a szem-kéz és a szem-láb koordinációt emeljük ki, hiszen a labdával való játszás során a picik észrevétlenül megtanulják összehangolni a kezük, a lábuk és a szemük mozgását. Sőt, a mozgások téri és időbeli összerendezésére is óriási hatással van ez az eszköz!
Segít megtanulni az irányokat, az irányított mozgások pontosításában pedig szintén hangsúlyos szereplő.

Ezeknek a készségeknek a megléte azért fontos, mert ezek az alapvető feltételei például az írásnak és az olvasásnak is. Akkor tudunk írni, ha a szemünkkel követni tudjuk a kezünk mozgását úgyis, ha közben a leírt szavakra nézünk – tehát a perifériás látásnak is jól kell működnie.
Kisebb gyermekeknél ezek a készségek elsősorban a mozgáson keresztül fejlődnek, később aztán már lehet célzottan bevezetni különböző látást fejlesztő játékokat is.

Kiváló játékötlet a szem-kéz koordináció fejlesztésére például a labda egymásnak gurítása, amit már ülni tudó kisbabával is játszhatunk. Elsőként nagyobb méretű labdát válasszunk ehhez a játékhoz, mert azt könnyebb elkapni, és figyeljünk arra is, hogy ne fejtsünk ki túl nagy erőt az elgurításakor, így lassabban fog haladni a labda, tehát kisbabánknak könnyebb lesz azt követnie.
Minél többet játsszuk ezt a játékot, annál hamarabb tanulja meg összehangolni a szeme és a kezei mozgását, hamar rájön majd erejének szabályozására is és ügyesen begyakorolja a finom, célirányos mozgást is.

De mit tud még a labda?

 

A pattogása, pattogtatása fejleszti a ritmusérzéket, ami pedig az íráskészségre, de még a beszédfejlődésre és a nyelvi képességekre is pozitív hatással van. Kutatások szerint ugyanis akiknek jobb a ritmusérzékük, jobb nyelvi képességekkel is rendelkeznek, és bár a ritmusérzéket leghatékonyabban a rendszeres zenei képzéssel tudjuk fejleszteni, a mozgásos tevékenységek is alkalmasak rá.

Ha labdára gondolunk, ne csak a hagyományos méretű jusson eszünkbe, hiszen a többféle méret többféle tevékenységre is alkalmas! Ha például olyan nagyméretű labdával játszanak gyermekeink, amire rá is tudnak feküdni vagy ülni, fejlődik az egyensúlyérzékük, megtanulnak a testükkel bánni és megismerik annak határait is. Az óriás labdát babakortól kezdve ajánlott használni, hiszen az egyensúlyérzék fejlődése már az anyaméhben megkezdődik, de ténylegesen csak 6-7 éves korra alakul ki.

És azt gondoltátok volna, hogy a labda a szociális készségek fejlesztésében is részt vesz?

Bizony, ha több gyermek szabályokat előíró játékot játszik egymással (például kidobósoznak), szabálytudatuk is fejlődik, de jó hatással van a türelem és az együttműködési készség kialakulására is.

Vegye körül sok labda gyermekeinket, legyenek kis- és nagy méretűek, színesek, pattogósak, nehezek és könnyűek a repertoárban, hiszen a fizikai erőnlét megszerzése mellett a fenti készségek elsajátításában is tökéletes partner ez az egyszerű és olcsó eszköz!

 

Somogyi Anita

óvodapedagógus

www.kisgyermekfejlesztes.hu

Cimkék: szeretem a gyerekem, labda, játék, kisgyermekfejlesztés

A Labda bármikor jól jön, ha egy kis játékon gondolkodunk
A Labda bármikor jól jön, ha egy kis játékon gondolkodunk

Kedvenc cikkek

Tuti izgalmas tábort szeretnél? Irány a ZOO Tábor!

Tuti izgalmas tábort szeretnél? Irány a ZOO Tábor!

ZOO TÁBOR! Na oda szülőként is elmennénk, olyan izgalmas !
tovább >>
Rossz az étvágya?

Rossz az étvágya?

Étvágytalan vagy finnyás? Hogyan etesd a rosszétvágyú gyereket? Nyammog, kiköp, eltol, fitymál, szétken... Mit tehetsz, ha a családi ...
tovább >>
Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Papp Kata írását, nagyon sokan olvastátok. Hiszen olyan gondolatokat formál szavakká, amivel szinte minden gyermekes szülő egy sor után már ...
tovább >>
Seholsziget az Élménypark!

Seholsziget az Élménypark!

Van egy Sziget, amit csak Seholszigetnek hívnak. A gyermekek kedvence helye, hiszen itt a játék minden formájával találkozhatnak. Állatok, ...
tovább >>

© 2021 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.