A rendszeres testmozgás ebben a TV és számítógép uralta világban, gyermekeink életének része kell, hogy legyen. Mi szülők úgy segíthetjük őket, ha már egészen kisgyermekkortól arra neveljük csemetéinket, hogy a mozgás természetes velejárója legyen mindennapi életüknek. Persze a megfelelő sportág kiválasztása nem is könnyű dolog. Nagyban befolyásolhatja a döntést az is, hogy mi szülők, milyen szabadidős tevékenységet vagy sportot részesítünk előnyben.

A nyár kiváló alkalom arra, hogy megismertessük gyermekünket a kajakozással vagy a kenuzással. Mit kell erről a sportról tudni és miért javasoljuk, hogy akár a család is üljön hajóba? Most egy pár gondolat erejéig, bemutatjuk nektek.

A legfontosabb, alapgondolat, hogy  egyszerűen csak  az élményt próbáljuk átadni a gyerekeknek, hogy milyen kint lenni a természetben, élvezni a napsütést, a vizet, a levegőt.

A kenuzás vagy kajakozás a legizgalmasabb vízi sportok egyike, az egyik legvagányabb nyári szabadidős tevékenység. 


Mivel kishazánk bővelkedik folyóvizekkel, így ez a két sportág igen népszerű nálunk.  Sok olyan egyesület van, ahol a sport szabadidős ágát részesítik előnyben. Ezeken a helyeken a családok egy hétvégi evezés keretében belekóstolhatnak a kenuzás nyújtotta örömökbe. Az evezés remek móka, és kiváló alkalom arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a családot. Kiszakadva a mindennapok taposó malmából-és a technika vívmányaitól mentesen –zavartalanul tölthetjük a napot gyermekeinkkel a szabadban.  

A kiruccanás egyben kiváló alkalom arra is, hogy felmérjük gyermekünk érdeklődését a sportág iránt.

A kajak kenu nagy hagyományokkal rendelkező sport hazánkban, melyben a magyar versenyzők mindig is kiemelkedő eredményeket értek el, így gyermekeink bővelkedhetnek példaképekben. Természetesen télen sincs kihagyás: olyankor száraz edzéssel (futás, úszás, kondi) erősítik a kitartást, az állóképességet. Erről a sportról általánosságban elmondható, hogy az állóképességet kiválóan fejleszti, és a test majdnem minden izmát megmozgatja anélkül, hogy az ízületeket megterhelné. Ez azért is fontos, mert amikor a gyerek még nő, a csont- és ízületi kapcsolódások különösen sérülékenyek. 

A kajak és a kenu között nem csak a kialakításukban van különbség, hanem maga az evezés módja is teljesen más.

Míg a kajakhoz egy kétevezős lapát tartozik és a lapáttal felváltva kell evezni mindkét oldalon, addig a kenuhoz egyevezős lapát jár, és csak az egyik oldalon kell evezni.  A kajaknál több személy esetén fontos, hogy a leghátul ülő ember, azaz a kormányos szinkront tartson a többi emberrel. Ő igazodik a többiekhez, és ő irányít, is egyben. Ezzel szemben a kenunál, több személy esetén minden második ember ellentétes oldalon evez. A hajó hátsó részében ülő kormányos evezőjét a vízbe merítve kormányoz. A kajakban lényegesen könnyebb az evezés. Jóval fordulékonyabb és keskenyebb formája miatt gyorsabban siklik a vízen. A kormánylapáttal felszerelt modellek könnyedén tartják az irányt szeles időben, vagy sodrós, örvényes vizeken is. A kajak előnye még, hogy a kétoldali evezés miatt, egyenletesen terheli az izmokat.

Egyéni túrázásra a kajak a megfelelő választás, míg a családi vagy társas kiruccanásokhoz a kenu.

A kajak-kenu egyesíti mindazon tulajdonságokat, melyek miatt egy sportot érdemes csinálni. Erő, kitartás, gyorsaság, küzdelem.  Mivel azon ritka sportágak közé tartozik, amit lehet egyénileg és csapatban is űzni kiváló lehetőséget ad gyermekeink számára, hogy próbára tegyék alkalmazkodó képességüket és egy kis önismeretet is szerezzenek. Egy jó közösségbe járva megszerethetik a természetet, megismerik és tisztelni fogják a víz erejét, erősek, és kitartóak lesznek. 

Ha gyermekünknek nagyon megtetszett ez a sport, akkor akár gondolkodjunk a folytatásban is! Az oktatás megkezdésének nincs igazán előfeltétele. Ahogy az edzők mondják: mi általában evezni megyünk, nem borulni... Tehát evezni kell, nem úszni, a mentőmellény viselése pedig – főleg gyerekeknek – kötelező.  Az evezésoktatást nagyjából hat éves kortól lehet megkezdeni. De ez természetesen gyerekfüggő. Minél több sportot mutatunk meg a gyermeknek, annál valószínűbb, hogy valamelyik tettszeni fog neki.

A nyár felszabadultabb, kötetelenebb és mindenképp a legalkalmasabb idő arra, hogy a család jól érezze magát!

Hajrá kenuba, vízre fel! 

 

Melczer Anett írása

Cimkék: kenu, kajak, vizisport

Kajakozás vagy kenuzás? Mindkettő kitűnő sport és kikapcsolódás a családnak is!
Kajakozás vagy kenuzás? Mindkettő kitűnő sport és kikapcsolódás a családnak is!

Kedvenc cikkek

Kövér vagy csak duci?

Kövér vagy csak duci?

A duci kisgyerekek olyan aranyosak tudnak lenni. De hány éves korban mondunk olyant, hogy "Nagyon aranyos a gyerek", mert nem merünk szólni, hogy ...
tovább >>
A mai Sportos hírünk a gyermek íjászkodásról szól.

A mai Sportos hírünk a gyermek íjászkodásról szól.

A gyermekíjászkodás nem csak sport, hanem egy életérzés is. Koncentráltságot, figyelmet és fegyelmet is igényel. A szabadban a friss ...
tovább >>
Egyre több a lisztérzékeny

Egyre több a lisztérzékeny

Hazánkban is egyre több a lisztérzékeny. Vannak olyan jelzés értékű panaszok amelyek esetén érdemes elgondolkoznunk a tünetek okán. ...
tovább >>
Úszni, és megúszni ? Ebihal vagy kismacska?

Úszni, és megúszni ? Ebihal vagy kismacska?

A nyár megérkezett! Viszont a nyári kalandok, élmények, nyaralások, leginkább vízpart mellett zajlanak. Minden szülő féleleme egy ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.