Mit jelent a  Haptonómia ?

Mit jelent a  Haptonómia? A haptonómia, bár rengeteg területen alkalmazható, jelenleg a születéssel, a magzat és anya kapcsolatával foglalkozik elsősorban. Az érintés és a tapintás útján létrejött kapcsolatra hívja fel a figyelmet, amely meghatározza az anya és gyermeke között azt a bensőséges viszonyt, amelyet csak kettőjük kommunikációja képes kialakítani.

A haptonómiai tudás  alkalmazása nem más , mint egy teljesen bensőséges kapcsolatteremtés a magzattal. Egy olyan képesség, amellyel működésbe hozunk egy érintésen alapuló kapcsolatot a méhen belül fejlődő gyermekünkkel.

Mára már mindenki számára ismert tény, hogy egy 15 hetes magzat már ízlelni tud, a 21. hétre erős hangokra élénk mozgással reagál, a 29. hétre pedig a fény felé fordítja fejét. Ráadásul a technikának köszönhetően minden, ami a pocakban történik, szemmel is láthatóvá vált.

A 4D Ultrahang elterjedésének

nem csak a pontosabb diagnosztikai értékek felállításában van jelentős szerepe, hanem abban is, hogy közelebb hozza apá és az anyát a magzathoz, születendő gyermekükhöz.

A haptonómia

ezt a kapcsolatot hivatott  , megerősíteni azért, hogy a magzat a teljes biztonság érzésével születhessen meg. Gondoljunk csak bele, hogy az érintés milyen fontos szerepet játszik az életünkben.

Megöleljük egymást, amikor szeretünk, átölelünk valakit, amikor együtt érzünk vele, és ölünkbe vesszük a kisgyermeket, amikor vigasztaljuk. A magzat, bár a pocakból érzékeli az őt érő ingereket, bizonyítottan hatással vannak rá és emlékezik azokra a születés után is. Amikor a babát a hasfalon keresztül simogatjuk, reagál az őt ért ingerre, odahúzódik kezünkhöz.

Az érintés megalapozza a gyengédség, a meghittség, és a védettség érzését.

Ez a kis játék képes arra, hogy érzelmileg is megerősítsük őt, önnön létezésében, elfogadottságában. Azok a babák, akik folyamatosan átélik az anya kapcsolatteremtő érzéseit, kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak lesznek kortársaiknál. Bizonyított tény, hogy az anya tudatosan is képes kommunikálni magzatával. Képes arra ösztönözni a babát, hogy megtegye azt, amit kér tőle. Megkérheti őt, hogy forduljon meg, mert a megfelelő póz meg fogja könnyíteni számára a születést. Egy farfekvéses babát szinte a szülés előtti utolsó időszakban is képes az édesanya megfordulásra bíztatni.

A haptonómia gyakorlatok lehetőséget adnak arra, hogy erős érzelmi szálakat kössünk kisbabánkkal és egyúttal társunkkal is,

akinek szerető segítségére nagy szükség lesz a szülés utáni időszakban. A legfontosabb az, hogy higgyünk abban, hogy a kimondatlan szónak is van jelentősége. A magzat megérzi az anya érzéseit és figyeli a belső és külső hangokat is. Ismert tény az is, hogy az anya-magzat kapcsolatfejlesztésben a zenehallgatásnak is jelentős szerepe van.

A ritmus világa nagy személyiségfejlesztő erő. Egy kényelmes székben hátradőlve, egy kellemes zene hallgatása nemcsak az anyára van jó hatással, hanem a kisbabára is.
Próbáljuk ki, hogy minden este lefekvés előtt kedves dallamot játszó játékot teszünk a pocakra. Addig, amíg a zene szól, csak rá gondoljunk és érezzük azt a boldogságot, amelyet ő jelent nekünk. Tapasztalatok szerint, születés után, a kisbaba emlékszik az ismerős dallamra és megnyugvást jelent neki, biztonságban fogja érezni magát.

 

Vonjuk be az apát is ebbe a kapcsolatépítésbe, a magzat megérzi az apa jelenlétét,

és hangja alapján már fel is ismeri őt. A legfontosabb, hogy kisbabánk érezze azt, hogy szeretjük és örülünk neki, és ha ezt folyamatosan kimutatjuk simogatással, beszéddel és belső nyugalmunkkal, olyan erős érzelmi szálat tudunk vele kötni, amelyet a születés után már meglévő ismeretségként fogunk érezni.

Cimkék: magzat, kommunikáció, anya, ösztön

Haptonómia, az anya és magzat kommunikációja
Haptonómia, az anya és magzat kommunikációja

Kedvenc cikkek

Austria, az Esterházyak nyomában

Austria, az Esterházyak nyomában

Fraknó vára folyamatos meglepetéseket tartogat, amit most a gyerekek is nagyon fognak élvezni! Minden, ami egy várhoz illő ; történelmi ...
tovább >>
Haptonómia

Haptonómia

A magzat és az anya közötti kommunikációt nem lehet elég korán elkezdeni. Minden simítás, halk dúdolás, és pozitív érzelem átvitel ...
tovább >>
Mi az a Kence? Eláruljuk, hol tanulhatod meg elkészíteni!

Mi az a Kence? Eláruljuk, hol tanulhatod meg elkészíteni!

A kence egy olyan krém, ami finomságából kifolyólag, nem csak egyszerűen krém, hanem annál egy picit több is, főleg ha naturális ...
tovább >>
Nyers örömök

Nyers örömök

Olyan sokat hallunk a nyers konyháról, talán már ismerjük is a konyhájának az alapjait. De gondoltátok volna, hogy egy ilyen tortát is el ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.