Hogyan erősíthetjük egy három éves Önbizalmát?

Hogyan erősíthetjük egy három éves Önbizalmát?

Mindig mutasd ki a szereteted.

Öleld, puszild, ringasd gyermeked, ahányszor csak alkalmad van rá, akkor is, ha fiú. Nekik épp úgy szükségük van rá, hogy érezzék, milyen fontosak a szüleik számára. Mindig a gyerek aktuális értelmi szintjén fogalmazd meg, hogy ott hordozod őt a szíved közepében akkor is, ha épp nem vagytok együtt.

Mindig legyen időt meghallgatni őt, tanítsd meg neki, hogyan fejezheti ki érzéseit szavakkal.

Bíztasd, hogy kérdezzen, és kerüld az "alibi" válaszokat. Nyugodtan felvállalhatod előtte azt is, ha nehézségeid támadtak, mondd el, hogyan fogod megoldani ezeket. A felnőtt szerepet nem szabad összekeverni a hibátlansággal és sebezhetetlenséggel. Gyermekednek azt kell látnia, felnőttnek lenni annyit jelent, hogy bármi is jön, vállalod az esendőséged, de felelősséged is, és nem problémákban gondolkozol, hanem megoldandó feladatokban.
Pontosan határozd meg a szabályokat. Életetekben legyen rendszer, mindenki legyen tisztában a feladataival. Fontos, hogy gyermeked tudja, mikor mit vártok el tőle, ez biztonságot jelent számára.

Kerüld az ordibálást, és a megbélyegzést.

Ne süsd rá a kicsire, hogy "rossz", "kibírhatatlan". Csak a cselekedeteit minősítsd, azokat helytelenítsd. Magyarázd el neki, hogy rossz döntést hozott. Beszéljétek meg, hogy többé nem csinál ilyet, és azt is, mi a következménye, ha mégis megismétli a vétséget. Ehhez pedig következetesen tartsd magad.

Hagyd meg neki a tévedés lehetőségét. Fontos, hogy megértse, mindenki hibázhat, még te is. Beszéljétek meg, hogyan kerülhetné el legközelebb a hibát.

Tanítsd önállóságra,

hogyan öltözhet egyedül, hogyan rakhat rendet az asztalán. Adj neki lehetőséget arra, hogy egyedül próbáljon ki új dolgokat, a segítséged nélkül megoldjon feladatokat. Teremts lehetőségeket, hogy kibontakoztassa a tehetségét.
Erősítsd abban, amiben jó. Dicsérd mások előtt a képességeit, mutasd meg másoknak az "alkotásait".

Állítsd őt döntések elé, de teajánld fel az alternatívákat.

Ne azt kérdezd tőle például, melyik pulcsiját szeretné felvenni, hanem azt, hogy a kéket vagy a pirosat viselné-e szívesebben.

KK.

Cimkék: hároméves, önbizalom

Hogyan erősítsd a három éves önbizalmát
Hogyan erősítsd a három éves önbizalmát

Kedvenc cikkek

Fedezd fel a  titokzatos jobb agyféltekédet, a művész benned él!

Fedezd fel a titokzatos jobb agyféltekédet, a művész benned él!

A Művész Benned Van! Jobb agyféltekés rajztanfolyam nem csak gyerekeknek, akár felnőtteknek is. Ne arra gondolkodj, hogy Te olyat nem tudsz ...
tovább >>
Adjak egy nagy pofont?

Adjak egy nagy pofont?

Szükség van- e a büntetésre, a gyereknevelésben? Sokunknál fel sem merül a testi bántalmazás, sőt, egyre tudatosabban kommunikálunk a ...
tovább >>
Rekordkísérlet a Miniversumban

Rekordkísérlet a Miniversumban

A május 13-14-i hétvégén harmadik születésnapját ünneplő MINIVERSUM az izgalmas családi programok mellett egy különleges ...
tovább >>
Ha Szerda- akkor Szórakozás.

Ha Szerda- akkor Szórakozás.

Ha Szerda- akkor Szórakozás. Oldalunkon szerdánként olyan információkat fogunk veletek megosztani, amelyek elsősorban a kikapcsolódásról, a ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.