Büntetni, vagy NEM büntetni? Ez itt a kérdés!

 

 

Szinte minden szülő gyermek kapcsolatban felmerül valamikor a büntetés kérdése. Vannak, akiknek csak néha fordul meg a fejében a büntetés lehetséges alkalmazása, és vannak szülők, akiknek a büntetés a hétköznapi eszköztár része.

Lehet, hogy van olyan szülő is – bár én még nem találkoztam vele – akinek még a gondolataiban sem merül fel a büntetés lehetősége.

A kérdés egyébként megosztja a szülőket is, és gyakran okoz súrlódást a szülők és olyan felnőttek között, akiknek nincs – vagy már rég felnőtt a - gyermekük. Ennek az oka viszonylag egyszerű, a büntetés hagyománya igen messzire nyúlik vissza a történelemben. Igen régóta okoz elégtételt a sértettnek, ha a másik ember is megbűnhődik, ha a másiknak is legalább annyira kellemetlen, mint neki. Amikor erről beszélek szülői tréningeken, ezen a ponton általános a felhördülés.

„Én szülőként soha nem akarnék rosszat a gyermekemnek!”

Persze, hogy nem!

Szándékosan semmiképpen – remélhetőleg. Amikor azonban egy szülő a gyermekére kiszab egy büntetést, akkor legtöbbször nem a tudatossága és szándéka irányítja cselekedetét, hanem a heves érzelmi állapota.

Az a bizonyos lila köd.

Amikor már elpattant az a láthatatlan cérna. Akkor beindul a hozott minta. Ami körbevesz minket amióta megszülettünk. Nem csak szüleink felől – illetve remélhetőleg épp irányukból nem – hanem mindenhol máshol is. A kisgyermeked a játszótéren nem adja oda a homokozó vödrét a másik gyereknek, előfordulhat, hogy egy marék homok lesz a büntetése, amit arcába dobnak. Ha iskolában beszélget a padtársával, a tanítónéni kiküldheti a folyosóra büntetésből. Ha elkésik az edzésről, lehet 10 fekvőtámasz a büntetése a késésért.

 

A büntetést tehát felindultságból alkalmazzák a szülők, amikor már kellően tehetetlennek és frusztráltnak érzik magukat. Ráadásul a büntetéssel a gyermeknek okoznak fájdalmat – lelkit, vagy testit – a helytelenített viselkedést pedig nem tudják ezzel javítani.

Érdekel a téma, és az is, hogy mit alkalmazhatsz büntetés helyett?

Regisztrálj most a november 9-i ingyenes webináriumra.

http://www.ertsunkszot.hu/buntetes-helyett-egyuttmukodes-webinarium

 

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, büntetés nélkül, gyereknevelés, kommunikáció

Büntetés nélküli gyereknevelés?
Büntetés nélküli gyereknevelés?

Kedvenc cikkek

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Papp Kata írását, nagyon sokan olvastátok. Hiszen olyan gondolatokat formál szavakká, amivel szinte minden gyermekes szülő egy sor után már ...
tovább >>
Mi az a Kence? Eláruljuk, hol tanulhatod meg elkészíteni!

Mi az a Kence? Eláruljuk, hol tanulhatod meg elkészíteni!

A kence egy olyan krém, ami finomságából kifolyólag, nem csak egyszerűen krém, hanem annál egy picit több is, főleg ha naturális ...
tovább >>
Adjak egy nagy pofont?

Adjak egy nagy pofont?

Szükség van- e a büntetésre, a gyereknevelésben? Sokunknál fel sem merül a testi bántalmazás, sőt, egyre tudatosabban kommunikálunk a ...
tovább >>
A kamaszkor pszichológiája

A kamaszkor pszichológiája

Kamaszkor-küzdelem szülőként és gyermekként egyaránt. A kamaszkor viharos, mély és intenzív érzelmekkel teli időszak. Ahogyan a ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.