Egy madár csicsereg az udvaron? Egy Magyar fejlesztésnek köszönhetően meg tudod állapítani, hogy milyen madár adja a dallamot!

A hazánkban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 269 színes illusztrációval, 203 madárhanggal és részletes fajleírásokkal Magyarország első madárhatározója, ami androidos készülékre és Iphonra is letölthető.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón.

Vagy egyszerűen csak szeretnénk a gyermekeiket lenyűgözni egy kirándulás során. Hiszen ez a fejlesztés olyan izgalmas, hogy az ember csak arra tud gondolni, hogy hol tudná azonnal kipróbálni.

 

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy ez a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik. Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti.
Emellett megtalálható itt a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

 

Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább lehet lépni az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára, ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is kapunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk.

Az alkalmazás a határozó mellett a memóriában szereplő összes madarat bemutató madárlexikon és fajfelismerő játék funkcióval is rendelkezik. Sőt, a jelenleg is zajló fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók április végétől az MME Madáratlasz Programjához (MAP) is csatlakozhatnak megfigyelési adataik feltöltésével.
Forrás:http://hvg.hu/tudomany/20160420_madarhatarozo_alkalmazas_letoltes

 

Bár azt valljuk, hogy a természet felfedezéséhez vegyük igénybe a saját kiváncsiságunkat és fűszerezzük kalandvággyal, de ezt a fejlesztést mi is nagyra értékeljük. Bár biztosan vannak olyan szülők, akik inkább azt vallják, hogy vegyük elő a könyvet, és járjunk utána magunk a madarak fajtáinak, de lássuk be, madárhang alapján megismerkedni egy madárral, az nagy dolog.

Oldalunkon Szerdánként találkozhattok még érdekes felfedezésekkel, kutatásokkal, de lesz szó a táncról, zenéről a rajzolásró és könyvekről is. A lényeg viszont minden esetben az, hogy hogyan tudunk még többet adni gyermekeinknek. Hogyan tudunk több időt tölteni velük, és hogyan taníthatjuk Őket. Kicsit Tudatosabban!

Mostantól a mottónk a Szerdai napokra: 

Ha Szerda- akkor Szórakozás!

Cimkék: szórakozás, madár lesen, magyar fejlesztés, madár csicsergés

ha-szerda-akkor-szorakozas
ha-szerda-akkor-szorakozas

Kedvenc cikkek

Tuti izgalmas tábort szeretnél? Irány a ZOO Tábor!

Tuti izgalmas tábort szeretnél? Irány a ZOO Tábor!

ZOO TÁBOR! Na oda szülőként is elmennénk, olyan izgalmas !
tovább >>
Nyers örömök

Nyers örömök

Olyan sokat hallunk a nyers konyháról, talán már ismerjük is a konyhájának az alapjait. De gondoltátok volna, hogy egy ilyen tortát is el ...
tovább >>
Léc a lábra! Tanuljunk meg síelni!

Léc a lábra! Tanuljunk meg síelni!

Nemsokára itt a síszezon ideje. Bár nem tudni, hogy mekkora hó lesz idén, de a síelést bármikor meg lehet tanulni, és inkább legyünk ...
tovább >>
Messze vagyunk Finnországtól

Messze vagyunk Finnországtól

Mit látni a legendás finn iskolában? Hát a szomorú, döglött magyar jövőt. Irigységtől sárguló pillanatfelvétel Helsinkiből - Tóta W. ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.