Rossz az étvágya? Étvágytalan vagy finnyás?

Hogyan etesd a rosszétvágyú gyereket?Nyammog, kiköp, eltol, fitymál, szétken... Mit tehetsz, ha a családi étkezésekből egyszer csak játék vagy hiszti lesz? A következő ötletek segíthetnek.

Ne erőltesd!

Az ember eredendően rendelkezik a képességgel, hogy csak akkor egyen, amikor szüksége van rá, és azt egye, amire épp kell a szervezetének. A csecsemők és a kisgyerekek csak addig esznek, míg meg nem telik a hasuk. Pontosan érzik, mikor, mennyi táplálékra van szükségük. Amikor esetleg nyomást gyakorolsz a gyerekre, hogy egyen többet, többször, épp erről az önszabályozásról szoktatod le. Úgyhogy ne erőltesd – gyerek tömött hűtőszekrény mellett még nem halt éhen.

Vásároljatok közösen!

Mutasd meg gyermekednek, hogyan választod ki a gyümölcsöket, zöldségeket, így megtaníthatod neki, mit jelent a minőség, és a közösen válogatott étel nagyobb becsben áll majd nála.

Ne dicsérj, ne szidj! Az etetőszék nem trón, nem is kínpad.

Nincs szükség rá, hogy minden falat után kitörjön az ünneplés, mert úgy az evésből cirkuszi előadás lesz. Ha a gyerek eszik, rendben van, ha nem, az sem gond. Amint felfedezi, hogy személyes ügyednek tekinted az evést – mintegy erkölcsi jelentőséget tulajdonítva neki –, valószínűleg arra is rájön, hogy a tagadással hatalomhoz juthat.

Kellemetlen beszédtémákat Ne!

Mivel a család teljes létszámban gyakran csak az étkezőasztalnál van együtt, evés közben előkerülhetnek olyan témák, amelyek megmérgezik az együttlétet. A gyerek számára kellemetlen beszédtémákat érdemes elkerülni – rendetlenség a szobában, veszekedés a tesóval, óvodai problémák – mert szidás közben könnyen elmehet az étvágya. Az asztal körül legyen mindig vidám hangulat, beszélgessetek pozitív dolgokról, például a hétvégére tervezett programról. Fontos, hogy a társalgásban mindenki részt vehessen.

Bizonyos ételekkel sokszor kell megkínálni a kicsiket, mire megkóstolják.

Egy rosszevő gyerek mellett rengeteg türelemre lesz szükséged, mire eléred, hogy viszonylag sokféle ételt fogyasszon. A kínálás azonban nem egyenlő a tukmálással, egy alkalommal elég egyszer kérdezni. A legjobb példa úgyis az, ha a család többi tagja jóízűen eszik. Esetleg megpróbálhatod megbeszélni a gyerekkel: ad egy pici esélyt az ismeretlen ételeknek. A kóstolás csak annyit jelent, hogy a nyelve hegyére tesz belőlük, és ha valami nem ízlik, mondd neki azt: talán majd egyszer később. Félévente, évente újra próbálkozhatsz a "bukott" fogásokkal.

Kísérletezz

A gyerekek elsőszámú kedvence általában a tészta. Kísérletezz különböző szószokkal, így új ízeket csempészhetsz az étrendbe.

Alkoss szabályokat,

és tartsd be ezeket következetesen. Az asztalnál nincs telefonálás, játék, olvasás, tévénézés, teli szájjal beszélgetés, és elmászkálni sem lehet.

Elsőre csak félig!

Ahogy a felnőtteknél, a gyerekeknél is előfordul, hogy nagyobb a vágy, mint az étvágy. Elsőre elég, ha csak félig rakd a tányérját, azután ha már az egészet megette, jöhet a repeta. Így a gyerek fokozatosan megtanulja majd mennyit szedjen saját magának, ahogy az is, hogy az ételt becsülni kell, nem jó, ha a maradékot ki kell dobni.

Nem mindegy, milyen a szervírozás

A kicsik igazi esztéták, úgyhogy nem mindegy, milyen a szervírozás. A köret és a hús szépen különüljön el egymástól. A húst majd csak a tálalás után szeleteld fel neki, mert a kicsik szeretik ugyanazt kapni, mint a szüleik. A színeknek is jelentősége van, a seszínû, "drapp" ételek kevéssé vonzóak. Fontos milyen az étkészlet, a terítő, még a szalvéta is számít.

Mielőtt étterembe mennétek, készítsd fel a gyereket.

Beszélj róla, milyen izgalmas dolog egy ilyen helyen rendelni, enni. Hogy milyen sok étel közül választhat majd. Első alkalommal célszerű egy kisebb, családiasabb hangulatú hellyel próbálkoznotok. Otthon gyakorolhattok, eljátszhatjátok a vendég-pincér szerepet, megteríthetitek az asztalt.

Cimkék: táplálkozás, étvágy, szeretem a gyerekem

Rossz az étvágya? Étvágytalan vagy finnyás?
Rossz az étvágya? Étvágytalan vagy finnyás?

Kedvenc cikkek

Austria, az Esterházyak nyomában

Austria, az Esterházyak nyomában

Fraknó vára folyamatos meglepetéseket tartogat, amit most a gyerekek is nagyon fognak élvezni! Minden, ami egy várhoz illő ; történelmi ...
tovább >>
A D vitamin nagy szerepe

A D vitamin nagy szerepe

A vitaminoknak hihetetlen szerepe van, de most még egy ok, amiért komolyabban kell vennünk a D vitamint is.
tovább >>
Iskolás lesz a gyermekem!

Iskolás lesz a gyermekem!

Mind a szülő, mind a gyermek számára izgalmas, ugyanakkor sok szempontból nem könnyű időszak ez. A szülőnek felelősen döntenie kell egy ...
tovább >>
Mit mutat az arc?

Mit mutat az arc?

Legyen az egy gyermekes rendezvény, vagy akár egy szülinapi buli, a gyerekek mindenkor és mindenhol imádják az arcfestést. Félelmetes vagy ...
tovább >>

© 2020 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.