Nyár, vízpart, pecázás..

 

Az apák, akik maguk is horgásznak, már biztosan beavatták a gyerekeiket a horgászás élményeibe és rejtelmeibe.

Ezeknek a gyerekeknek, talán már nem is kell sokat mindent mutatni, hiszen ha már ráéreztek a horgászásra, biztosan már a nagy „pecások” közé tartoznak.

Viszont, ha mi magunk nem horgászunk, akkor is érdemes megmutatni a gyerekeknek azt, hogy hogyan és honnan kerül a hal a tányérra. Mindig találni egy-egy kedves horgászt, aki boldogan bemutatja a horgászás kellékeit, és a gyerekek fantáziáját csiklandozó, kukacot, vagy csalit.

Így nyár derekán, szinte nincs is vízpart, ahol nem állnak horgászok, és várják a nagy kapást. A felnőtteknek is kikapcsolódást jelent, és lehet, hogy ez, nem is mindig csak a halról szól.

Hányszor hallani azt, hogy „- Na volt kapás? „  -  Nem csak a botot fogtuk. „ No de 6 órán keresztül?”

Igen, sok időt igénylő elfoglaltság a horgászás. Azok, akik élvezik, azok megtalálták azt a kikapcsolódást, ami Őket igazán nyugtatja. Nincs is ebben semmi hiba, hiszen néha- néha mindannyian vágyunk egy kis csendre, egy kis magányra, ahol egyedül lehetünk a gondolatainkkal. Vannak akik, nem értik, hogy mit lehet a horgászásban élvezni, de lássunk kicsit a dolgok mögé is.

Aztán a hal, ha nem tőle függ az aznapi ebédünk, vagy vacsoránk, akkor tulajdonképpen jöhet is meg nem is, szinte mindegy. Viszont ha jön a hal, megvan a fogás, akkor külön örülünk, és jöhet az örömujjongás is, és a buli, hiszen aznap akkor, biztosan halat is ehetünk!

Boldog lehet az a szülő, akinek a gyereke vágyik egy kis horgászásra. Horgászás közben nemcsak, hogy a vízparton állnak, és gondolkodnak, hanem figyelik a természetet, koncentrálnak, és felettébb kíváncsian kémlelik a vizet.

A gyerekek horgászás utáni vágyakozása, jelzés lehet a szülőnek arra, hogy a gyermek szeretne egy picit „lenyugodni". Valami olyat szeretne csinálni, amit nagyon nem is lehet elrontani, hiszen a hal vagy jön, vagy nem, tőle függetlenül. Egyedül lehet a gondolataival, és micsoda kincs az, hogy a gyereknek lehetősége van befelé figyelni!

A gyerekek persze rettentően vágynak a halra, hiszen nagy esemény, ha kapás is van!


Persze kell hozzá olyan felnőtt is, aki megpucolja, és el is tudja készíteni a halat. Ha mi magunk nem értünk hozzá, viszont szeretnénk érteni hozzá, akkor kérdezzünk bátran egy másik horgásztól.

Ha a gyerekünk azt látja, hogy mi is kezdők vagyunk a témában, viszont nyitottak vagyunk a fejlődésre, és hajlandóak vagyunk megtanulni a hal elkészítését, akkor máris olyan példát mutattunk a gyerekeknek, ami örökre belevésődik az emlékükbe. Bízzuk rá a fogást, mi pedig tanuljuk meg a halkészítés rejtelmeit.

Ok. Nem minden szülő szereti „taperászni” a nyálkás csúszós, büdös halat. A gyerek viszont horgászni szeretne. Mit tegyünk?

Két út van. Vagy elvesszük a gyerek kedvét az egésztől, vagy nem.

Mennyire vagyunk nyitottak, és mennyire szeretnénk a gyerekkel egy közös élményt, programot és világraszóló kapcsolatot kialakítani? Az is lehet, hogy Ő maga is csak nézni szeretné a horgászt, de az is lehet, hogy kezdhetjük a horgászengedély kiváltásához szükséges információkat begyűjteni.

Először csak egy kis botot vegyünk. Olyan egyszerűet, és praktikusat. Logikus nem a legspeckóbb felszereléssel kezdeni. Pláne, hogy nem is tudjuk mennyire kitartó a gyerekünk.

Egy háló, a kisebbik fajtából viszont másra is használható lehet, ha esetleg hal nem is kerülne bele.

Érdemes bemennünk egy horgászboltba, hogy megtudakoljuk a lehetőségeinket. Viszont az információ begyűjtés és vásárlás között együnk egy fagyit, és közösen beszéljük át a gyerekkel, hogy mi mennyibe kerül, és mivel mit lehet majd csinálni. Pláne, hogy a botok fajtája változó, ezáltal az áruk is az, és az is, hogy mivel mit lehet majd fogni.

Próbáljuk meg élvezetként, szórakozásként kezelni az egészet. Azzal, hogy „túlspilázzuk”, lehet, hogy a kedvét is elvesszük a gyereknek az egésztől.

Egy könyv a halakról, a horgokról és a vízparti élővilágról, csakis hasznos lehet. Sőt, még az is lehet, hogy a mi kedvünk és véleményünk is változni tud.

Szülőnek lenni nem egyszerű, ha az lenne, mindannyian csúcskategóriás szuperszülők lennénk.

Viszont azzal, hogy nyitottak vagyunk a gyerek érzéseire, gondolataira, és nem a saját véleményünket próbáljuk ráerőltetni, már tettünk valamit a tudatosabb szülői lét felé.

 

Ne féljünk kipróbálni, tanulni, és nyitott szemmel járni.
Hisz a szülőket állítólag a gyerekek fiatalon tartják.
Pont úgy, hogy általuk változunk és tanulunk folyamatosan !

 

 

 

 

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, horgászás, pecázás, nyári élmény

Horgászni bárki tud, halat fogni már kevesebben.
Horgászni bárki tud, halat fogni már kevesebben.

Kedvenc cikkek

Babamasszázs tanfolyam kedvezményesen!

Babamasszázs tanfolyam kedvezményesen!

Babamasszázs várandós kismamáknak, hogy nagyobb önbizalommal és szakszerűen tudják masszírozni újszülött babájukat.
tovább >>
Seholsziget az Élménypark!

Seholsziget az Élménypark!

Van egy Sziget, amit csak Seholszigetnek hívnak. A gyermekek kedvence helye, hiszen itt a játék minden formájával találkozhatnak. Állatok, ...
tovább >>
Émelygés az első trimeszterben

Émelygés az első trimeszterben

Hogyan előzd meg az émelygést az első trimeszterben?Nevezhetjük reggeli rosszullétnek, de van, akire épp délután vagy csak este csap le az ...
tovább >>
Köszöntjük oldalunkon a Tudatos Élet Reform Akadémiát!

Köszöntjük oldalunkon a Tudatos Élet Reform Akadémiát!

Endrei- Horváth Ágnes neve, már sokak előtt ismert. A pozitív tapasztalatok, beszámolók és sikerek hatására úgy éreztük az oldal ...
tovább >>

© 2020 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.