Végre elérkezett a várva várt nyaralások ideje. Szinte a nyaralás jelenti az év végét, hiszen a gyerekek is és mi felnőttek is, ilyenkor tudunk kikapcsolódni leginkább.

A nyári hőségben a legtöbben a vízparti pihenéseket kedveljük, hiszen a forró napokon, a vízben frissülünk fel igazán. De mi a helyzet a gyerekekkel?   Hogyan legyünk nyugodtak, ha a gyermekünk egy felhúzott kisautóra hasonlít leginkább, amikor meglátja a vizet? Hiába a figyelmeztető anyai „szövegelés” a gyerek megy, mint aki sosem látott még vizet. Félelem és óvatosság nélkül?

Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke már magabiztosan tud úszni, vagy amikor még csak barátkozik a vízzel. Persze más a helyzet, ha a medencében lubickoló 6254 gyerek között kell megtalálnunk a sajátunkat, és az is más, amikor a tengernél pihen a család. Az alapgondolat mindenhol igaz, csupán a „kivitelezést” szükséges módosítani!

Szülői szemmel, minden gyermek veszélyben van a vízben!

Összeszedtünk nektek pár olyan gondolatot, amit érdemes végigolvasni, hogy ne kelljen annyit izgulni. 3 példát elemzünk, attól függően, hogy hol tart a gyerek az úszás tudásában, és  + 1 kategóriát,” a víztől távol szeretnék maradni”gyerekekről.

1, Tud már úszni a gyermek? Nincs semmilyen félelme a vízben? Teszteljük le!

-          Beszéljük meg a gyermekkel, hogy a nyaralás az egész családnak szól. Ahhoz, hogy nyugodtabbak legyenek a szülők, biztosan kell tudni, hogy Ők jól úsznak. Ezt pedig szeretnétek is leellenőrizni.

Tipp: Vegyen a lába közé egy labdát, szorítsa jó szorosan, és amennyit csak tud, ússzon vele. Ez jelentősen igénybe veszi a karjait, de jól látszik majd, hogy mennyire erős, és kitartó.

-          Meddig tud a víz alatt maradni teszt. Természetesen ebből az derül ki, hogy a tüdeje, mennyire rugalmas, levegővétel nélkül meddig bírja.

Tipp: Szinte minden mobil telefonon van már stopper. Mondjátok el nekik, hogy az úszás az nagyon egészséges, de ti szeretnétek látni, hogy milyen fittek lesztek tőle a nyaralás végére. Ezért minden Vizi- napon szeretnétek leellenőrizni a teljesítményüket, hogy mennyit bírnak víz alatt lenni, levegő nélkül. Ettől persze azonnal lázba jönnek, és Ők maguk fogják a limitet magasabbra helyezni.

-          Hogyan kell a vízben pihenni, ha elfáradt, és még messze a part?

Sok gyereknek eszébe sem jut, hogy a vízre fekvés, pihentető, és közben levegőt is tud venni. Pánik helyzetben szinte biztos, hogy nem ez jut az eszébe. Ezért érdemes teszteltetni vele, a vízre fekvést is.

Tipp: adjatok neki egy labdát, és kérjétek meg, hogy játsszon fókát, aki a labdát a pocakján szállítja a partra. Lehet, hogy a labda önálló életre kel, de a küzdés, hogy megoldja a feladatot, a víz tetején fogja tartani. És tulajdonképpen ez a cél. Ne az úszásra figyeljen, hanem valami másra!

Abban az esetben, ha nagyobb gyermekünk van, lehet, hogy nem kell nagyon izgulnunk, hogy biztonságban van-e a vízben, de érdemes vele is beszélgetni – már a nyaralás színhelyére vezető úton is - arról, hogy mit kell tenni különféle helyzetekben.

Nagyon sok strandon szokott lenni olyan Vizi mentő, aki nyugisabb időben bemutatja a gyerekeknek- és a felnőtteknek is- az újraélesztést. Érdemes érdeklődni erről. Hiszen ez egy olyan tudás, amit fontos, hogy megszerezzünk-, bár sosem szeretnénk használni!

2, Mi a helyzet akkor, ha a gyermekünk bátor, de nem tud még jól úszni?

Csakis játékkal tudjuk rávenni a gyerekeket, hogy figyeljenek ránk, ha komoly dolgot szeretnénk nekik mondani. Ezért saját gyermekünk úszás tudásához- bátorságához mérten eszeljünk ki feladatokat.

Tipp: Bármilyen vagány is a gyerek- legyen kötelező számára a karúszó vagy az úszógumi. Esetleg annyi „kedvezményt” adhattok, hogy az X. nap után – ha ügyesen viselkedik a vízben – megérdemel egy ajándékot (mini szörfdeszka, új Vizi játék, Vizi pisztoly…ti tudjátok) a lényeg, hogy érezze azt, hogy azért kell felvennie a karúszót, hogy Ti megnézzétek, hogy Ő milyen ügyes.

Szerencsére vannak olyan gyerekek, akik gond nélkül mennek a vízbe a karúszóval. Ha nektek sok a gondotok, akár vehettek egyszínű karúszót, és „személyesíthetitek” rajzzal, írással. A vízálló, alkoholos filc elég sokáig bírja, napi kiképzés mellett is.

Az előzőekben már említett víz alatti próbát, és labdás játékokat, ebben az esetben is alkalmazhatjátok.

3, Mi a helyzet akkor, ha a gyermek nem tud jól úszni, talán még bátortalan is egy kicsit, de bizonyítani szeretne ( és befolyásolható) ?

 

Ez a lehető legrizikósabb felállás. A társaság kedvéért képes a gyermek távolabbra, mélyebbre menni, úgy tesz, mintha laza lenne, és jól tud úszni, pedig mi tudjuk, hogy ez csak a látszat.

Ebben az esetben erősen javasolt a gyermeket tesztelnünk. Akár azt is meg tudjuk tenni, hogy egy jól úszó rokonnal, vagy akinek nagyon fontos a számára a véleménye ( direkt nem szülőt írtunk először) elküldjük egy- két alkalommal gyakorolni, még a nyaralás előtt.

Ennek már csak azért is jó hatása lehet, hogy nem a barátok előtt kell neki elkezdenie a magabiztosság gyakorlását.

Olyan „bemelegítés” ez, ami bizonyosan megtérül. Ha lecsúsztunk az úszásoktatásról, és már nincs is rá időnk, akkor is 1-2 alkalom, amikor csak az úszás tanulással foglakozunk, mindenképp hasznára válik a gyereknek.

Persze ebben az esetben is érdemes a teszteket megcsinálnunk, hiszen az egy olyan képet mutat a gyermekről, amit mindenképp jó, ha tud a szülő.

 

+1 , A gyermek fél a víztől, és esze ágában sincs bokától mélyebb vízbe menni.

Sajnos vannak olyan gyerekek, akik elzárkóznak a vízi kalandoktól. Ennek okát, most nem részletezzük, de tény, hogy nem minden gyermek születik ebihalacskának.

Ezek a gyerekek, abban az esetben, ha valamilyen ismert kiváltó ok miatt nem akarnak vízbe menni, csak azért, mert mi mondjuk, hogy pedig milyen jó a víz- nem fogják átúszni a Balatont. ( Egyelőre ) Ha komoly a „gond” mindenképp egyeztessünk szakemberrel a nyaralás előtt. Mit javasol, és hogyan lehet könnyíteni a helyzeten?

Tipp. A játék hatására  a gyermek mindenre képes. Építsünk kishajót, ültessünk bele boldog diófejet, aki akár „diókapitány” is lehet. Beszélhetünk a diókapitány vidám kalandjairól, semmiképp ne kezdjünk bele félelmetes Vizi kalandokba!

Úsztassuk a hajónkat, engedjük, hogy Ő fantáziáljon arról, hogy mi működik még a vízen. Bár lehet, hogy a korából kifolyólag már nem játszik gumikacsával, de ebben az esetben mégis bekerülhet a vízbe a kacsa, és a kacsa barátai is.

 

Soha ne felejtsük el a védő krémeket, és a tűző naptól védő sapkát, kendőt sem. Bármelyik gyerek képes órákon át a vízben játszani, de ha órákon át tűz rá a nap, már nem biztos, hogy az úszó teljesítménye változatlan. Azért, mert a vízben van  a gyerek, az nem azt jelenti, hogy vizet is iszik ( bár sok lecsúszik - de még mindig nem a szükséges mennyiség) Folyamatosan itassuk őket, és időről időre parancsoljuk Őket az árnyékba.

 

Nagyobb gyermeküzletekben lehet kapni olyan vízálló karszalagokat, amit fel tudtok tenni a gyermek csuklójára. Ha azon rögzítitek a telefonszámotokat, ( a tiéteket!)  akkor csupán az a feladat, hogy megtanulja a gyermek, hogy mit kell tennie, és kihez kell fordulnia, ha épp arra lenne szükség.

Természetesen egy szülő sosem veszi le a gyerekről a szemét, hiszen fél szemmel is, de mindig Őket figyeljük. Ha társasággal vagyunk, érdemes leosztani az „ügyeleteseket”. Így talán van pár perc nyugalmasabb időnk.

A legfontosabb, hogy soha NE PÁNIKOLJUNK! Sokkal több a félelmünk, mint a valós baleset. Akár mi magunk is teszteljük magunkat! Ellenőrizzük a környezetünket, és a lehetséges segítők helyzetét a strandon.

Jó nyaralást kívánunk mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

Cimkék: nyaralás, vízpart, gyerekek, úszás, biztonság, teszt

Legyünk lazák, de azért legyünk résen is? Hogyan?
Legyünk lazák, de azért legyünk résen is? Hogyan?

Kedvenc cikkek

Egy kisbaba aki életében először hall.

Egy kisbaba aki életében először hall.

Mit hall egy kisbaba, és mi történik akkor, ha eddig nem hallott, és életében először tisztán érzékeli a hangokat? Arca mimikájából azt ...
tovább >>
Hogyan készül a gyümölcslap?

Hogyan készül a gyümölcslap?

A nyers táplálkozás egyik meghatározó ételkészítési formája az aszalást. Sütemények, és minden fantáziánkra bízható recept ...
tovább >>
Mit ajándékozzunk az óvodai évzárón?

Mit ajándékozzunk az óvodai évzárón?

Óvodai évzáró – mit ajándékozzunk?    Május vége a nagyoknak ...
tovább >>
Tanulócsoport vagy állami közoktatás? Hová menjen a gyermekünk?

Tanulócsoport vagy állami közoktatás? Hová menjen a gyermekünk?

Újabb útvonalon menekítik a szülők a gyerekeket a közoktatásból. A tanulócsoportok jóval nagyobb szabadságot biztosítanak az oktatóknak ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.