Végre elérkezett a várva várt nyaralások ideje. Szinte a nyaralás jelenti az év végét, hiszen a gyerekek is és mi felnőttek is, ilyenkor tudunk kikapcsolódni leginkább.

A nyári hőségben a legtöbben a vízparti pihenéseket kedveljük, hiszen a forró napokon, a vízben frissülünk fel igazán. De mi a helyzet a gyerekekkel?   Hogyan legyünk nyugodtak, ha a gyermekünk egy felhúzott kisautóra hasonlít leginkább, amikor meglátja a vizet? Hiába a figyelmeztető anyai „szövegelés” a gyerek megy, mint aki sosem látott még vizet. Félelem és óvatosság nélkül?

Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke már magabiztosan tud úszni, vagy amikor még csak barátkozik a vízzel. Persze más a helyzet, ha a medencében lubickoló 6254 gyerek között kell megtalálnunk a sajátunkat, és az is más, amikor a tengernél pihen a család. Az alapgondolat mindenhol igaz, csupán a „kivitelezést” szükséges módosítani!

Szülői szemmel, minden gyermek veszélyben van a vízben!

Összeszedtünk nektek pár olyan gondolatot, amit érdemes végigolvasni, hogy ne kelljen annyit izgulni. 3 példát elemzünk, attól függően, hogy hol tart a gyerek az úszás tudásában, és  + 1 kategóriát,” a víztől távol szeretnék maradni”gyerekekről.

1, Tud már úszni a gyermek? Nincs semmilyen félelme a vízben? Teszteljük le!

-          Beszéljük meg a gyermekkel, hogy a nyaralás az egész családnak szól. Ahhoz, hogy nyugodtabbak legyenek a szülők, biztosan kell tudni, hogy Ők jól úsznak. Ezt pedig szeretnétek is leellenőrizni.

Tipp: Vegyen a lába közé egy labdát, szorítsa jó szorosan, és amennyit csak tud, ússzon vele. Ez jelentősen igénybe veszi a karjait, de jól látszik majd, hogy mennyire erős, és kitartó.

-          Meddig tud a víz alatt maradni teszt. Természetesen ebből az derül ki, hogy a tüdeje, mennyire rugalmas, levegővétel nélkül meddig bírja.

Tipp: Szinte minden mobil telefonon van már stopper. Mondjátok el nekik, hogy az úszás az nagyon egészséges, de ti szeretnétek látni, hogy milyen fittek lesztek tőle a nyaralás végére. Ezért minden Vizi- napon szeretnétek leellenőrizni a teljesítményüket, hogy mennyit bírnak víz alatt lenni, levegő nélkül. Ettől persze azonnal lázba jönnek, és Ők maguk fogják a limitet magasabbra helyezni.

-          Hogyan kell a vízben pihenni, ha elfáradt, és még messze a part?

Sok gyereknek eszébe sem jut, hogy a vízre fekvés, pihentető, és közben levegőt is tud venni. Pánik helyzetben szinte biztos, hogy nem ez jut az eszébe. Ezért érdemes teszteltetni vele, a vízre fekvést is.

Tipp: adjatok neki egy labdát, és kérjétek meg, hogy játsszon fókát, aki a labdát a pocakján szállítja a partra. Lehet, hogy a labda önálló életre kel, de a küzdés, hogy megoldja a feladatot, a víz tetején fogja tartani. És tulajdonképpen ez a cél. Ne az úszásra figyeljen, hanem valami másra!

Abban az esetben, ha nagyobb gyermekünk van, lehet, hogy nem kell nagyon izgulnunk, hogy biztonságban van-e a vízben, de érdemes vele is beszélgetni – már a nyaralás színhelyére vezető úton is - arról, hogy mit kell tenni különféle helyzetekben.

Nagyon sok strandon szokott lenni olyan Vizi mentő, aki nyugisabb időben bemutatja a gyerekeknek- és a felnőtteknek is- az újraélesztést. Érdemes érdeklődni erről. Hiszen ez egy olyan tudás, amit fontos, hogy megszerezzünk-, bár sosem szeretnénk használni!

2, Mi a helyzet akkor, ha a gyermekünk bátor, de nem tud még jól úszni?

Csakis játékkal tudjuk rávenni a gyerekeket, hogy figyeljenek ránk, ha komoly dolgot szeretnénk nekik mondani. Ezért saját gyermekünk úszás tudásához- bátorságához mérten eszeljünk ki feladatokat.

Tipp: Bármilyen vagány is a gyerek- legyen kötelező számára a karúszó vagy az úszógumi. Esetleg annyi „kedvezményt” adhattok, hogy az X. nap után – ha ügyesen viselkedik a vízben – megérdemel egy ajándékot (mini szörfdeszka, új Vizi játék, Vizi pisztoly…ti tudjátok) a lényeg, hogy érezze azt, hogy azért kell felvennie a karúszót, hogy Ti megnézzétek, hogy Ő milyen ügyes.

Szerencsére vannak olyan gyerekek, akik gond nélkül mennek a vízbe a karúszóval. Ha nektek sok a gondotok, akár vehettek egyszínű karúszót, és „személyesíthetitek” rajzzal, írással. A vízálló, alkoholos filc elég sokáig bírja, napi kiképzés mellett is.

Az előzőekben már említett víz alatti próbát, és labdás játékokat, ebben az esetben is alkalmazhatjátok.

3, Mi a helyzet akkor, ha a gyermek nem tud jól úszni, talán még bátortalan is egy kicsit, de bizonyítani szeretne ( és befolyásolható) ?

 

Ez a lehető legrizikósabb felállás. A társaság kedvéért képes a gyermek távolabbra, mélyebbre menni, úgy tesz, mintha laza lenne, és jól tud úszni, pedig mi tudjuk, hogy ez csak a látszat.

Ebben az esetben erősen javasolt a gyermeket tesztelnünk. Akár azt is meg tudjuk tenni, hogy egy jól úszó rokonnal, vagy akinek nagyon fontos a számára a véleménye ( direkt nem szülőt írtunk először) elküldjük egy- két alkalommal gyakorolni, még a nyaralás előtt.

Ennek már csak azért is jó hatása lehet, hogy nem a barátok előtt kell neki elkezdenie a magabiztosság gyakorlását.

Olyan „bemelegítés” ez, ami bizonyosan megtérül. Ha lecsúsztunk az úszásoktatásról, és már nincs is rá időnk, akkor is 1-2 alkalom, amikor csak az úszás tanulással foglakozunk, mindenképp hasznára válik a gyereknek.

Persze ebben az esetben is érdemes a teszteket megcsinálnunk, hiszen az egy olyan képet mutat a gyermekről, amit mindenképp jó, ha tud a szülő.

 

+1 , A gyermek fél a víztől, és esze ágában sincs bokától mélyebb vízbe menni.

Sajnos vannak olyan gyerekek, akik elzárkóznak a vízi kalandoktól. Ennek okát, most nem részletezzük, de tény, hogy nem minden gyermek születik ebihalacskának.

Ezek a gyerekek, abban az esetben, ha valamilyen ismert kiváltó ok miatt nem akarnak vízbe menni, csak azért, mert mi mondjuk, hogy pedig milyen jó a víz- nem fogják átúszni a Balatont. ( Egyelőre ) Ha komoly a „gond” mindenképp egyeztessünk szakemberrel a nyaralás előtt. Mit javasol, és hogyan lehet könnyíteni a helyzeten?

Tipp. A játék hatására  a gyermek mindenre képes. Építsünk kishajót, ültessünk bele boldog diófejet, aki akár „diókapitány” is lehet. Beszélhetünk a diókapitány vidám kalandjairól, semmiképp ne kezdjünk bele félelmetes Vizi kalandokba!

Úsztassuk a hajónkat, engedjük, hogy Ő fantáziáljon arról, hogy mi működik még a vízen. Bár lehet, hogy a korából kifolyólag már nem játszik gumikacsával, de ebben az esetben mégis bekerülhet a vízbe a kacsa, és a kacsa barátai is.

 

Soha ne felejtsük el a védő krémeket, és a tűző naptól védő sapkát, kendőt sem. Bármelyik gyerek képes órákon át a vízben játszani, de ha órákon át tűz rá a nap, már nem biztos, hogy az úszó teljesítménye változatlan. Azért, mert a vízben van  a gyerek, az nem azt jelenti, hogy vizet is iszik ( bár sok lecsúszik - de még mindig nem a szükséges mennyiség) Folyamatosan itassuk őket, és időről időre parancsoljuk Őket az árnyékba.

 

Nagyobb gyermeküzletekben lehet kapni olyan vízálló karszalagokat, amit fel tudtok tenni a gyermek csuklójára. Ha azon rögzítitek a telefonszámotokat, ( a tiéteket!)  akkor csupán az a feladat, hogy megtanulja a gyermek, hogy mit kell tennie, és kihez kell fordulnia, ha épp arra lenne szükség.

Természetesen egy szülő sosem veszi le a gyerekről a szemét, hiszen fél szemmel is, de mindig Őket figyeljük. Ha társasággal vagyunk, érdemes leosztani az „ügyeleteseket”. Így talán van pár perc nyugalmasabb időnk.

A legfontosabb, hogy soha NE PÁNIKOLJUNK! Sokkal több a félelmünk, mint a valós baleset. Akár mi magunk is teszteljük magunkat! Ellenőrizzük a környezetünket, és a lehetséges segítők helyzetét a strandon.

Jó nyaralást kívánunk mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

Cimkék: nyaralás, vízpart, gyerekek, úszás, biztonság, teszt

Legyünk lazák, de azért legyünk résen is? Hogyan?
Legyünk lazák, de azért legyünk résen is? Hogyan?

Kedvenc cikkek

A nagymamák rejtélye a biológiában és a társadalomban

A nagymamák rejtélye a biológiában és a társadalomban

A nagymama lehet a hosszú élet és a tartós kapcsolat egyik titka egy amerikai antropológus, a nagymamaelmélet megalkotója szerint, aki most ...
tovább >>
A zsírkréta hasznosítása kratívan

A zsírkréta hasznosítása kratívan

Ugye minden családban található néhány pici törött zsírkréta? Ezzel az egyszerű ...
tovább >>
A D vitamin nagy szerepe

A D vitamin nagy szerepe

A vitaminoknak hihetetlen szerepe van, de most még egy ok, amiért komolyabban kell vennünk a D vitamint is.
tovább >>
Szex és Szerelem

Szex és Szerelem

Szex, szerelem… gyermek? Hogyan védekezzünk? Amikor már várjuk a babát, ezen nem is gondolkozunk, sőt! Ilyenkor éljük legszerelmesebb és ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.