Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Túl kényelmesek a mai pelenkák?Kiscsibe még tojáshéjban? Kényelmes a pelenka, nem szobatiszta még az 5 éves? Kell- e ezzel foglalkoznunk, vagy Nem?

Tényleg a csúcs pelenka- technológia teszi lustává a mai kisgyermekeket?

Több oldalon is találkozhatunk olyan írásokkal, melyek szerint túl kényelmesek és comfortosak a mai pelenkák, ezért a kisgyermekek nem érzik kényelmetlennek, ha rajtuk van. Jó a nedvszívó képesség, csinos a külső, a könnyen cserélhetőség, na és persze az  "elkényelmesedés" összességében azt eredményezte, hogy a szobatisztaság kora is kitolódott.

A szakemberek szerint, nem szabad erőltetni,

rendszerint magától kialakul a szobatisztaság, ha elég türelmesen irányítjuk a gyermeket.

Bár vannak eltérések, általánosságban elmondható, hogy 3 évesen már tudják kordinálni a székletet, a vizeletet pedig 4 éves kor körül. Az éjszakai események tekintetében viszont előfordulhatnak még "balesetek" 5 évesen is. Mennyire nyugodt a kisgyermek, hogyan érzi magát az óvodában, megzavarta-e Őt valami családi ügy? Mindez befolyással van a szobatisztaság állandó állapotára.

Ne tartozzunk azon szülők közé, akik a szobatisztaságot, gyermekük teljesítményét, mint valami "érdem" reklámozzák egymásnak.

Hiszen ez nem fokmérője a kisgyermek intelligenciájának.

A szobatisztaságra történő erőszakos szoktatás teljesítménykényszert válthat ki a gyermekből, mely szorongással jár és a későbbiekben akár más területeken is további feszélyezettséget válthat ki.

Legyünk türelmesek,  soha ne büntessük, alázzuk, fenyegessük vagy üssük meg a gyermeket a szobatisztaságra való nevelés során!
Legyünk inkább mi az okosabbak, és találjuk meg a módját annak, hogyan tudjuk erősíteni a készségek fejlesztését.

Hiszen a kisgyermek éntudat fejlődésének segítése, nagyban hozzásegít bennünket a várt eredményhez. Kezdhetjük például a beszéd fejlesztéssel.

A beszéd készség fejlesztésére például nagyon hasznosak a mondókák. A rímek jó hatással vannak a nyelvérzékre, a memóriára, az asszociációra. Ha olyan a mondóka, akkor még a testtudatra és a mozgáskoordinációra is jó hatással lehet. Bár lehet, hogy ez apróságnak tűnhet, de higyjétek el, hogy minden apró fejlesztés, hatással van a kisgyermek fejlődésének más területére is!

1 vicces példa:

kivágunk papírból különböző állat képeket (profik megrajzolják)tyúkot, kecskét, röfit, kacsát amit csak gondoltok. Jó móka beilleszteni egy oda nem illő dolgot is pl. egy vasaló képét ( csak  a jókedv miatt) egymás mellé rakva megnevezitek együtt a képen látható állatokat, majd rákapcsoltok a nótázásra, ami nem más, mint "Én elmentem a vásárba fél pénzzel.Ő adogatja nektek az állatokat, és énekelgettek. Majd amikor már magasan a tetőfokára hágott a jó hangulat, cseréltek. Kezdjen el Ő énekelgetni.Te pedig beilleszted neki, a nem várt vasló képét. Az együtt nevetés nagyon jó hatással van  a kisgyernek biztonság érzetére is. Ami pedig, ugyan csak a fejlődés egy olyan sajátos segítése, ami szülőnek és gyermeknek is jó időtöltést, boldogságot eredményez.

Higyjétek el, ez nagy móka tud lenni.

Természetes a legalkalmasabb ideje szobatisztaságra szoktatásnak a nyár. Ilyenkor rohangálhat az udvaron pucéra, amit biztosan nagyon fog élvezni is. Jobban érzi , sőt még látja is, ha valami történik. Innen már csak egy lépés és rávezetés arra, hogy hová és hogyan kell ezt csinálni.

Otthon pedig hagyjuk nyitva a WC ajtót, beszélgessünk arról, hogy anya, apa is így csinálja, nem is olyan bonyolult ez.

A türelem és a biztatás a szeretet kimutatása, olyan érzések, amik megerősítik a kisgyermek önbizalmát.

 

Cimkék: bili, pelenka, szobatiszta

Túl kényelmesek a mai pelenkák?
Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Kedvenc cikkek

Olvasson Mindenki Velünk!

Olvasson Mindenki Velünk!

Az Olvasson Mindenki Velünk! az OMV Hungária olvasást népszerűsítő programja, amelynek célja, hogy minél több általános iskolás korú ...
tovább >>
Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Kiscsibe még tojáshéjban? Kényelmes a pelenka, nem szobatiszta még az 5 éves? Kell- e ezzel foglalkoznunk, vagy Nem?
tovább >>
Rossz az étvágya?

Rossz az étvágya?

Étvágytalan vagy finnyás? Hogyan etesd a rosszétvágyú gyereket? Nyammog, kiköp, eltol, fitymál, szétken... Mit tehetsz, ha a családi ...
tovább >>
Haptonómia

Haptonómia

A magzat és az anya közötti kommunikációt nem lehet elég korán elkezdeni. Minden simítás, halk dúdolás, és pozitív érzelem átvitel ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.