Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Túl kényelmesek a mai pelenkák?Kiscsibe még tojáshéjban? Kényelmes a pelenka, nem szobatiszta még az 5 éves? Kell- e ezzel foglalkoznunk, vagy Nem?

Tényleg a csúcs pelenka- technológia teszi lustává a mai kisgyermekeket?

Több oldalon is találkozhatunk olyan írásokkal, melyek szerint túl kényelmesek és comfortosak a mai pelenkák, ezért a kisgyermekek nem érzik kényelmetlennek, ha rajtuk van. Jó a nedvszívó képesség, csinos a külső, a könnyen cserélhetőség, na és persze az  "elkényelmesedés" összességében azt eredményezte, hogy a szobatisztaság kora is kitolódott.

A szakemberek szerint, nem szabad erőltetni,

rendszerint magától kialakul a szobatisztaság, ha elég türelmesen irányítjuk a gyermeket.

Bár vannak eltérések, általánosságban elmondható, hogy 3 évesen már tudják kordinálni a székletet, a vizeletet pedig 4 éves kor körül. Az éjszakai események tekintetében viszont előfordulhatnak még "balesetek" 5 évesen is. Mennyire nyugodt a kisgyermek, hogyan érzi magát az óvodában, megzavarta-e Őt valami családi ügy? Mindez befolyással van a szobatisztaság állandó állapotára.

Ne tartozzunk azon szülők közé, akik a szobatisztaságot, gyermekük teljesítményét, mint valami "érdem" reklámozzák egymásnak.

Hiszen ez nem fokmérője a kisgyermek intelligenciájának.

A szobatisztaságra történő erőszakos szoktatás teljesítménykényszert válthat ki a gyermekből, mely szorongással jár és a későbbiekben akár más területeken is további feszélyezettséget válthat ki.

Legyünk türelmesek,  soha ne büntessük, alázzuk, fenyegessük vagy üssük meg a gyermeket a szobatisztaságra való nevelés során!
Legyünk inkább mi az okosabbak, és találjuk meg a módját annak, hogyan tudjuk erősíteni a készségek fejlesztését.

Hiszen a kisgyermek éntudat fejlődésének segítése, nagyban hozzásegít bennünket a várt eredményhez. Kezdhetjük például a beszéd fejlesztéssel.

A beszéd készség fejlesztésére például nagyon hasznosak a mondókák. A rímek jó hatással vannak a nyelvérzékre, a memóriára, az asszociációra. Ha olyan a mondóka, akkor még a testtudatra és a mozgáskoordinációra is jó hatással lehet. Bár lehet, hogy ez apróságnak tűnhet, de higyjétek el, hogy minden apró fejlesztés, hatással van a kisgyermek fejlődésének más területére is!

1 vicces példa:

kivágunk papírból különböző állat képeket (profik megrajzolják)tyúkot, kecskét, röfit, kacsát amit csak gondoltok. Jó móka beilleszteni egy oda nem illő dolgot is pl. egy vasaló képét ( csak  a jókedv miatt) egymás mellé rakva megnevezitek együtt a képen látható állatokat, majd rákapcsoltok a nótázásra, ami nem más, mint "Én elmentem a vásárba fél pénzzel.Ő adogatja nektek az állatokat, és énekelgettek. Majd amikor már magasan a tetőfokára hágott a jó hangulat, cseréltek. Kezdjen el Ő énekelgetni.Te pedig beilleszted neki, a nem várt vasló képét. Az együtt nevetés nagyon jó hatással van  a kisgyernek biztonság érzetére is. Ami pedig, ugyan csak a fejlődés egy olyan sajátos segítése, ami szülőnek és gyermeknek is jó időtöltést, boldogságot eredményez.

Higyjétek el, ez nagy móka tud lenni.

Természetes a legalkalmasabb ideje szobatisztaságra szoktatásnak a nyár. Ilyenkor rohangálhat az udvaron pucéra, amit biztosan nagyon fog élvezni is. Jobban érzi , sőt még látja is, ha valami történik. Innen már csak egy lépés és rávezetés arra, hogy hová és hogyan kell ezt csinálni.

Otthon pedig hagyjuk nyitva a WC ajtót, beszélgessünk arról, hogy anya, apa is így csinálja, nem is olyan bonyolult ez.

A türelem és a biztatás a szeretet kimutatása, olyan érzések, amik megerősítik a kisgyermek önbizalmát.

 

Cimkék: bili, pelenka, szobatiszta

Túl kényelmesek a mai pelenkák?
Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Kedvenc cikkek

Gátmetszésről

Gátmetszésről

Hogyan kerüljük el a gátmetszést? Bár rutin beavatkozásnak számít, a gátmetszés mégiscsak hosszútávú "mellékhatásokkal" járhat. ...
tovább >>
Idén is vár az Everness fesztivál!

Idén is vár az Everness fesztivál!

Az Everness idén valóban nagyon színes palettával várja a fesztiválozókat. A mozgás területén számos tradicionális táncba, ...
tovább >>
Émelygés az első trimeszterben

Émelygés az első trimeszterben

Hogyan előzd meg az émelygést az első trimeszterben?Nevezhetjük reggeli rosszullétnek, de van, akire épp délután vagy csak este csap le az ...
tovább >>
Miért olyan fontos az anyajegyszűrés

Miért olyan fontos az anyajegyszűrés

Az anyajegyek az egész testfelületen bárhol előfordulhatnak, más-más színekben, formában és méretben. Egyes anyajegyek már a születéskor ...
tovább >>

© 2019 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.