Szex, szerelem… gyermek? Hogyan védekezzünk?

Amikor már várjuk a babát, ezen nem is gondolkozunk, sőt! Ilyenkor éljük legszerelmesebb és legfelszabadultabb szexuális életünket.De mi történik akkor, amikor már megszületett a baba? Bár voltak elképzeléseink arról, hogy mikorra szeretnénk második , harmadik babánkat, de az első szülés után vannak dolgok amik megváltoznak. De mi történik a szerelmes- boldog nemi életünkkel?

szex és szerelem

Mert jó a szerelem és jó a szex.

Ugye nem vagyunk álszentek, tudjuk, hogy nem csak azért szeretkezünk, mert gyermeket szeretnénk! A sorrend lehetne akár szerelem, szex… gyermek is, sőt sokak szerint kívánatos beiktatni közé a „házasság”-ot is. Ízlés és meggyőződés dolga. Most inkább álljunk meg az első kettő után!

Ismerjük azt a mondást, hogy a nők számára két dolog létezik, ami miatt bármire képesek: az egyik, hogy gyermekük legyen és a másik, hogy ne legyen gyermekük.

Mi mindent tudtak erről az utóbbiról már az ókorban?!

Márpedig tudtak az egyiptomiak is, a görgök is, a rómaiak is… Ez bizony nem a népességszabályozásról szól, hiszen akkor még nem beszélhettünk túlnépesedésről. A demográfiai robbanás valahol a 18. század közepén, de még inkább az ipari forradalom idején jelentkezett. De hagyjuk most az elavult módszereket! Mit tud a 21. század?

Amit már régről tudunk, de ma is aktuális, hogy a fogamzásgátlás elkerülhetetlenül összefonódik az érzelmi és szexuális jóléttel és lehetetlen a fogamzásgátlásról a szexualitás említése nélkül beszélni. A szex zavarba ejtő, így a fogamzásgátlásról való szakmai tájékoztatás még ma is sokszor gátlás alá kerül!

Azt is tudjuk, hogy a szex az „éppen most van”, az ebből eredő problémák pedig csak később jelentkeznek. 

További tény, hogy minden fogamzásgátló módszer csak a „legkevésbé rossz” lehet.

Az emberi természet ellen nem lehet hadakozni, mindig lesznek meggondolatlan tettek, de a tájékoztatást akkor is meg kell oldani, mert bizony életeket menthet! Mert ami a fogamzásgátlás szégyenfoltját jelenti, az – ebben majdnem mindenki egyetért – az abortusz. Nemrégiben újra felkavarta a kedélyeket az abortusztabletta engedélyeztetése körül zajló vita.

A jó hír, hogy számtalan más megoldás van! 

Még az abortusz (tabletta) előtt/helyett, de akár az „esemény”után is létezik sürgősségi fogamzásgátlás!

Kevés szó esik erről, pedig lényegi kérdésről van szó! És itt nem csak a (jó esetben) közismert tablettára gondolunk, amit legkésőbb 72 órával az szexuális kapcsolat után kell bevenni, hanem olyan módszerre, amelyre legkésőbb az ovulációt követő 5. napon kerülhet sor. Megelőzésre pedig ott van a férfi óvszer, női óvszer, pesszárium, tabletták, és a méhen belüli eszközök.

A gyermek megszületése után, a társak közösen kell, hogy eldöntsék a továbbiakat. Azaz, mi az,ami számukra a legmegfelelőbb, és legkényelmesebb.

A nők 35 éves kor felett, a nőgyógyászukkal is egyeztessenek. Hiszen ebben a korban, már gyakran ellenjavallt a fogamzásgátló szedése. Érdemes komolyan venni ezt a kérdést. A májfunkciós vizsgálat ( vérvétel) segítségünkre lehet abban, hogy a fogamzásgátlók közül, melyik az, amelyiket még gond nélkül szedhetjük. Hiszen a gyógyszerek is változatos összetételűek. 

Szerencsére van megoldás, viszont különbözőek vagyunk, így az, ami másnak bevált, az lehet, hogy nekünk nem fog működni. Ehhez tudatos tájékozódásra van szükség, a szakmai javaslatokkal összegyeztetve.

Ne sajnáljuk rá az időt, hogy kipróbáljunk akár többféle módszert is, hiszen minden perc, ami majd nyugodtan telhet az örömökkel, megéri a ráfordított kutatást, mert tudjuk, hogy egy gyerekes családban, a sexre amúgy is alig jut idő, legyen akkor legalább egy gonddal kevesebb.

 

 

 

 

 

Cimkék: szerelem, sex, védekezés

Szex, szerelem… gyermek? Hogyan védekezzünk?
Szex, szerelem… gyermek? Hogyan védekezzünk?

Kedvenc cikkek

Hogyan erősítsd egy három éves önbizalmát!

Hogyan erősítsd egy három éves önbizalmát!

Hogyan erősítsd egy hároméves önbizalmát? Az egészséges önbizalmú gyermekből tevékeny, optimista felnőtt lesz. Önbecsülést pedig ...
tovább >>
A nagymamák rejtélye a biológiában és a társadalomban

A nagymamák rejtélye a biológiában és a társadalomban

A nagymama lehet a hosszú élet és a tartós kapcsolat egyik titka egy amerikai antropológus, a nagymamaelmélet megalkotója szerint, aki most ...
tovább >>
Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Ha a labda felnő, foci lesz belőle?
tovább >>
Gyermekünk hisztije

Gyermekünk hisztije

Gyermekünk hisztije néha megnevettet bennünket, néha viszont annyira kihoz a sodrunkból, hogy szinte olyat mondanánk vagy csinálnánk, amit el ...
tovább >>

© 2019 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.