Mindannyiunk nyaralása, kiapcsolódása és szép emlékeinek a színhelye a strand.

Hiszen eszünkbe jut az, hogy mi hogyan éreztük magunkat  a strandon, hogy milyen jól szórakoztunk amikor gyerekek voltunk. Nincsennek ezzel másképp, a mi gyerekeink sem. Hacsak...hacsak mi már nem viszünk bele egy kis tudatosságot!

Mert a  gyerekek most is  jégkását kérnek, vagy fagyit, jégkrémet, de mindenképpen valami olyant, amit amúgy biztosan nem adnánk ekkora mennyiségben, máskor, máshol nekik. 

De miért engedjük meg mégis a nyaralás alatt a gyerekeinknek, és miért eszünk mi is olyan ételt, amiről talán tudjuk is, hogy nem a legegészségesebb?

Sajnos a gyerekek számára, az, hogy a nyaralás alatt szabad enni édességeket, egészségtelen ételeket, és látják, hogy más is ezt teszi, sőt mindenki ezt eszi, azt a képet mutatja, hogy nincs is azzal semmi gond, néha lehet bűnözni, mert ilyen ez a nyaralás.


De mit tehet ilyenkor egy 21. századi, tudatos szülő?

Igen nehéz a kérdés, mindenképpen kell az étkezésekről már előzetesen beszélgetnünk a gyerekekkel, mert ezzel akár a "strand balhét” is elkerülhetjük.

Érdemes megállapodnunk velük már előre, hogy hányszor ehetnek édességet-, fagyit, jégkémet egy nap.

 

Ha nagyobbak már a gyerekek, akár a zsebpénzt is bevezethetjük, hogy mennyit tudnak elkölteni egy nap, bár ebben az esetben további kérdések maradnak nyitottak, pl. az, hogy mire költhetik a pénzecskéjüket?

Mi magunk is legyünk tudatosabbak az étkezésekkel kapcsolatosan. Mivel tudjuk, hogy hány napot leszünk a „strandbüfére” hagyatkozva, gondoljuk végig, hogy mi a felhozatal.

Ne engedjünk a „csak ez van”, majd eszünk valamit hatásának. Két lángos egy nap, igazán megterheli bárki pocakját.

Annak függvényében, hogy mit kínál  a büfé, választhatunk különböző étkeket. De, ha a szálláshelyünkön lehet sütni, főzni, az előző esti grill husi, felvágva, zöldségekkel kiegészítve, kellemes ebéd lehet bárkinek.

Érdemes készülni pl.hűtött gyümölccsel, és előre bekevert limonádéval. A dinnyét és egyéb gyümölcsöt már reggel megpucolhatjuk, felkockázhatjuk, és egy dobozban, jégkockákkal hűtve, le tudjuk vinni magunkkal a strandra. Amikor pedig az általunk készített szörpöt isszák, legalább látjuk, hogy mennyi volt a napi folyadékbevitel, és biztosan nem az édesített – ki tudja,  mi van benne- itókákat isszák.

Nagy segítség a hűtőtáska. A strandra szinte le se menjünk nélküle.

Határozzuk meg azt, hogy milyen tempóban lehet fürödni, homokozni, enni. No persze nem az óránkat nézve, hanem egy picit rendszerezve. Lehet, hogy Ők órákat tudnának a vízben lenni, de néha ki kell jönni az árnyékba is. Ilyenkor picit pihenjenek meg, pár falat hűtött gyümölcs, egy kis hűtött limonádé, és utána mehetnek is vissza a vízbe.

Mikor lesz ebéd és hány órára tervezzük a vacsorát? Gyakran a gyerekek nem izgulnak a lecsóra, de még a gulyásra, vagy a halászlére sem. Ha előre tudjuk, hogy mi az, amit  a mi gyerekünk is szívesen eszik a felnőttekkel, akkor annak függvényében tudjuk időzíteni  azt, hogy mit egyenek Ők a strandon.

A nyaraláskor a nagy szabadságba, gyakran becsúszik egy rendszertelen táplálkozós nap.

A kölesgolyó, a cerbona szeletek, vagy az általunk készített aszalt gyümölcsök is lehetnek nassolásra való finomságok a strandon.

Gyerekek nagy kedvence a tészta, amit a hűtőtáskában, zöldségekkel keverve, adhatunk nekik. A tésztasalátába pedig olyan zöldséget keverhetünk, amit szeretnek a gyerekeink. Uborka, paradicsom, apróra vágott hagyma, kis csíkokban paprika, esetleg vékonyra reszelt répa.

A strandon úgy is nagyon sietnek vissza a vízbe, a homokozóba, így nincs is annyi idejük gondolkozni azon, hogy mit is esznek.

Ha a tésztára egy pici ízesített olajat öntünk, vagy pestót keverünk, biztosan jobban tetszik majd az íze nekik.Csak vigyünk magunkkal villát, és szalvétát is.

Amennyiben társasággal vagyunk a strandon, mi magunk is képesek vagyunk elengedni annyira magunkat, hogy elsodródunk az étel kérdésével. Abból viszont nyűgös gyerekek születnek, pont akkorra, amikor már mi is kifáradtunk a napon töltött óráktól. Az pedig megmérgezheti mindenki estéjét is.

Megkönnyíthetjük tehát a saját, és a gyerekek „életét” is azzal, ha előre tervezünk.

Akár már a nyaralás előtt süthetünk egészséges „ropogtatni” valókat, amik elég sokáig eltarthatóak, és bármikor lehet falatozni belőlük.

Nem könnyű a nyaralás alatt tudatosan táplálkozni. Sokan nem is szeretnének ezzel foglakozni, hiszen a nyaralás a kötetlenségről is szól, de ha a gyerekek azt látják rajtunk, hogy mi sem engedünk a csábításnak, és nem sodródunk annyira, már tettünk valamit a bennük kialakuló, tudatosabb táplálkozással kapcsolatos kép kialakításáért.

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, strand, büfé, tudatos táplálkozás

Strandon enni, érzékenységek nélkül, de mégis tudatosabban.
Strandon enni, érzékenységek nélkül, de mégis tudatosabban.

Kedvenc cikkek

Párkapcsolatunk csapdája

Párkapcsolatunk csapdája

Almási Kitti előadása a párkapcsolatunk jobb megértéséért, az esetleges csapdák megismeréséért.
tovább >>
Rekordkísérlet a Miniversumban

Rekordkísérlet a Miniversumban

A május 13-14-i hétvégén harmadik születésnapját ünneplő MINIVERSUM az izgalmas családi programok mellett egy különleges ...
tovább >>
Hogyan készül a gyümölcslap?

Hogyan készül a gyümölcslap?

A nyers táplálkozás egyik meghatározó ételkészítési formája az aszalást. Sütemények, és minden fantáziánkra bízható recept ...
tovább >>
A tibeti gyermeknevelésről

A tibeti gyermeknevelésről

Hogyan gondolkodnak a tibetiek a gyermeknevelésről? Csupán pár gondolat, mégis érdemes lenne nekünk is megfontolnunk az alkalmazását.
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.