Néptáncos lábú-e a gyermekem?


Ha szülőként fontosnak tartjuk, hogy gyermekünk megismerkedjen nemzetünk kulturális hagyományaival, akkor a néptáncnál keresve se találhatnánk jobbat erre. Egy néptánccsoport, kiváló hely arra, hogy gyermekeink képességeiket próbára tegyék, egy közösség részesei legyenek, miközben szokásokat, kultúrákat ismerhetnek meg.

 

A magyar néptáncról elmondható, hogy sokszínű és rengeteg változatban él.

Tudománya „apáról fiúra”szállt. A régi időkben a magyar néptánccal az előadók, a paraszttáncosok saját életérzéseiket fejezték ki. Mesterien formált táncaikat általában rögtönözték. Az önkifejezés egyik formája és egyfajta kapcsolatteremtés volt. Ez a mozgással való beszéd, lehetővé tette, hogy előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok, kapcsolatok.   

Manapság a néptánccal való ismerkedésre kitűnő lehetőséget nyújt, az az országos táncház-mozgalom, mely nemzeti értékeink megőrzésére és újjáélesztésre szerveződött. Ezek a táncházak jó alkalmat adnak arra, hogy a család apraja-nagyja egy mozgalmas élmény keretében belekóstoljon a tánc világába. Sok gyermek csak a szülői elvárásoknak megfelelve iratkozik be néptáncra, azonban később mégis önszántukból, a társaság miatt, a tánc iránti szeretetükből fakadóan folytatják azt.

Érdemes olyan helyre beíratni gyermekünket, ahol női és férfi tanár is tart órákat, mert a férfi szerepek betanításához férfira, a női szerepekhez nőre van szükség.

Különösen ajánlott nagy mozgásigényű gyermekek számára! Felszerelésnek elég egy pár bőrtalpú cipő, póló és a lányoknak pörgős szoknya. Olyan ruhát kell választani a próbákra, amiben jól tudnak mozogni. Népviseleti ruhákba csak a fellépéseknél öltöznek. Ezek a ruhák nagyon drágák, sok helyen alapítványi pénzből vagy más forrásból veszik meg, kímélve a szülők pénztárcáját. Megjegyzendő, hogy fiús anyukák előnyben vannak a lányos anyukákkal szemben, hiszen kimaradnak az alsószoknya keményítésének élvezetes munkájából.

Legjobb, ha 4 és 6 éves kor körül kezdenek el ismerkedni vele a gyerekek.

Először a gyermekek ritmusérzékét, zenéhez való alkalmazkodását, térforma- és stílusérzékét, vizuális memóriáját, koncentráló képességét, fizikai állóképességét kezdik játékosan fejleszteni. Ebben a korban még inkább csak játszanak, népi énekeket, körjátékokat tanulnak. Ezek a játékok segítik az összerendezett mozgást, fejlesztik a ritmusérzéket és fontos szerepet játszanak abban is, hogy gyermekeink megismerhessék és továbbadhassák saját kultúránk hagyományait.

Megismerkednek olyan ünnepekhez köthető népszokásokkal is, mint a csillagjárás vagy a kiszézés más néven téltemetés, és a lassan feledésbe merülő húsvéti locsolkodás. Ezek az élmények közösségformáló erővel bírnak. 

Ebből a jó csapatszellemből, az együvé tartozás élményéből következik minden más eredmény.


A nagyobbacska táncosok kezdetben tánclépésekkel, motívumokkal ismerkednek, majd ezek kapcsolódási rendjét sajátítják el.
Egy-egy táncfajta megtanulása nem merül ki csupán a mozdulatok elsajátításában. Fontos a tánchoz köthető hagyományok, népviseletek megismerése is. A nagyobb gyerekek aztán már megkezdik a különböző tájegységek táncainak tanulását.

A néptánc folyamatos tanulással jár.

A gyakorlással és fellépésekkel eltöltött évek, nemcsak a tánclépések és koreográfiák elsajátításával gazdagítja őket. Egy néptánccsoportban a „táncos” gyermek meglehetősen sokrétű tudás­anyagot (motívumkincs, előadói stílus, önmagára, táncos párjára és környezetére való odafigyelés stb.) sajátít el a táncos szocializáció során.
Egy-egy jól sikerült fellépés a közönségnek és maguknak a táncosoknak is felejthetetlen élményt nyújt.
A zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra. A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak az évek során. Régi szokásokkal, mesterségekkel, távoli helyekkel és emberekkel ismerkedhetnek meg.

A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli őket, és az itt kialakult kapcsolatok sokszor egész életen át kitarthatnak.

 

 

 AA.

 

 

 

 .

Cimkék: szeretem a gyerekem, néptánc gyermekeknek, ritmusérzék fejlesztés, önfeledt szórakozás

Néptáncol a gyerekem!
Néptáncol a gyerekem!

Kedvenc cikkek

Egy kisbaba aki életében először hall.

Egy kisbaba aki életében először hall.

Mit hall egy kisbaba, és mi történik akkor, ha eddig nem hallott, és életében először tisztán érzékeli a hangokat? Arca mimikájából azt ...
tovább >>
Nyers örömök

Nyers örömök

Olyan sokat hallunk a nyers konyháról, talán már ismerjük is a konyhájának az alapjait. De gondoltátok volna, hogy egy ilyen tortát is el ...
tovább >>
A Gyermeknevelés szabályai

A Gyermeknevelés szabályai

Mi divatos a gyermeknevelésben manapság? Vannak- e mindenkire alkalmazható szabályok? Vagy minden gyermekhez külön szabályt kell írni a ...
tovább >>
Gyermeknap  a Seholszigeten!

Gyermeknap a Seholszigeten!

A Seholsziget Gyermeknapkor igazán izgalmas programokkal várja a gyerekeket!
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.