Gyönyörű nyers csokitorta, ami azért különleges, mert habkönnyű, nem túl édes, finom, krémes...
Novemberben készült ez a fantasztikusan ínycsiklandó torta egy nyersétel hétvégén,
de havi rendszerességgel vannak nyersétel hétvégék Piliscsabán. Ilyenkor péntektől vasárnapig nyers ételeket készítenek azok, akik szeretnének többet tudni a fortélyokról, a nyers étel konyhájáról, és szeretnének nyitni az egészségesebb táplálkozás felé.Tisztán növényi, gluténmentes, élő (nyers). Egyszerűen fantasztikus! Az ételek elkészítése után pedig a "szakácsok" együtt fogyasztják el azeket a finomságokat.
Most leírjuk nektek a Csokitorta receptjét, ami egy 18cm-es tortaformához való.
Hozzávalók:
az alaphoz:
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg zabpehely
5-10 dkg datolya (beáztatva)
1 csipet só
a krémhez:
20 dkg kesudió, és annyi víz, amennyi épp ellepi
40 dkg datolya (beáztatva mérve)
1 teáskanál vanília őrlemény
1 teáskanál agar agar
1 dl víz
2 evőkanál kakaópor
az öntet:
20 dkg bármilyen piros bogyós gyümölcs
1 banán
Elkészítése:
Sütőpapírral kibélelünk egy kis tortaformát (kb 18 cm-es). A zabpelyhet aprítógépben megtörjük (nem kell teljesen lisztté őrölni), és összekeverjük a kókuszreszelékkel és a sóval. A beáztatott datolyából annyit gyúrunk hozzá, hogy egy nem túl nedves, de formázható masszát kapjunk. Ez kb 5 dkg, de lehet több is, attól is függ, hogy mennyire nyomkodtuk ki belőle a vizet. Ezt a masszát belenyomkodjuk az előkészített tortaformába, kanál hátuljával jól kisimítjuk szép egyenesre.
A csokikrémhez a kesudiót simára turmixoljuk annyi vízzel, amennyi a turmixgépben szükséges ahhoz, hogy egy teljesen sima krémet kapjunk. Hozzátesszük a datolyát, vaníliát és a kakaóport (csoki-imádók több kakaóport is használhatnak), majd elkészítjük a növényi zselatint. 1 dl vizet felforralunk, és elkeverünk benne 1 csapott teáskanál agar agar port. Addig keverjük, amíg fel nem olvad a por és el nem készül a zselé. Nem baj, ha felhabzik, folyamatosan kell keverni. A csokikrémet elkezdjük keverni (lehetőleg a turmixgéppel) és így csurgatjuk bele apránként az agar agar zselét. Beletöltjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
1 óra múlva már lehet tálalni, szépen összeáll, szépen lehet szeletelni.
Az öntet opcionális: nélküle is finom a torta, de vele még különlegesebb.
A piros gyümölcsöket (lehet meggy vagy málna vagy szeder, áfonya, vagy ezek keveréke is, ilyenkor főleg fagyasztott állapotban) elturmixoljuk a banánnal és készen is vagyunk. Tálaláskor szépen ráöntjük a tortára.
A nyersétel hétvége egyik fénypontja volt ez a tortaszelet.
Ha kedvet kaptál egy ilyen főzőiskolában való "tanulásra" keresd Lénárt Gittát, aki a Nyers Konyha mesterszakácsa! Főzőiskolái rendszeresek, és bárki számára elérhetőek!
Cimkék: szeretem a gyerekem, csokitorta recept, nyers táplálkozás, Lénárt Gitta