Vékony? Dundi? Egészséges?

Kövér a kislányom? Nem baj, de olyan kedves, mindig itt ücsörög mellettem, jó étvágya van, miért baj az?A szomszédban az a lány még kövérebb!
Jobb az a fiú, aki olyan vékony, mint a nádszál? Kövér, vagy sovány? Elégedjek meg vele, vagy kezdjek fogyókúrába? Vagy tömni kezdjem el mindenfélével, amit nem is kíván?

Kövér a gyerek vagy csak duci

A választ természetesen egy figyelmes szülő meg tudja adni.

Ha eleget mozog, erős, terhelhető a gyermekem, jó a kedve, kiegyensúlyozott és jó étvágyú, baj nem lehet, akár gömbölyödik, akár laposodik.

Vannak azonban objektív módszerek is melyekkel meg tudjuk határozni a gyermek valós fejlettségi fokát.

A mérések eredménye a kóros testalkat kiszűrése mellett segíthet a gyermek alkatának megfelelő sportágválasztáskor is, illetve ellenőrizhetjük és kimutathatjuk az edzések hatását is.

A legközismertebb testméreteket jellemző index a Testtömeginex (BMI). Értékét a testtömeg (kg) osztva testmagasság szorozva önmagával (m) eredménye adja.

Például Egy 32 kg 1,26 m magas gyermek testömegindexe 32/1,26 * 1,26= 20,16 tehát Normál súlyú a gyermek.
Minősítés BMI érték Kockázat
Kis tömeg < 18,5 -
Normál 18,5-24,9
Túlsúly 25,0-29,9 magas
Elhízás 30,0-34,9 nagyon magas
35,0-39,9 nagyon magas
Extrém elhízás > 40,0 3 extrém

Fontos kiemelni, hogy ezek az értékek átlagemberekre vonatkoznak. Sokszor a nagy izomtömeggel rendelkező személyek BMI értéke akár az erősen túlsúlyos kategóriába is eshet.

Gyermekek esetében ritkák ezek a kiugró értékek, tehát jól alkalmazható esetükben.

Kicsit dundi a kisfiam, de egész nap mozog, sosem fárad el. Vagy teljesen jó alkatú a gyermekem, de mire felérünk a 2. emeletre már kapkodja a levegőt. Ezek mind csak a szubjektív megfigyeléseink. Lehet, hogy csak ahhoz képest mozog sokat gyermekünk, hogy mi egész nap ülünk és lehet, hogy mi kettesével rohanunk fel a lépcsőn magunk mellett vonszolva gyermekünket azért kapkodja csak a levegőt a lakás előtt.

Következőkben egy objektív tesztet szeretnék leírni,

mellyel gyermekünk fittségi állapotát könnyen, otthoni körülmények között felmérhetjük. Az egyik talán legegyszerűbb tesz a Harvard lépés teszt. Gyermekeknél egy 30 cm-es felnőtteknél egy 50cm-es dobogó és egy óra szükséges csak hozzá.

A dobogót helyettesíthetjük lépcsővel székkel.

A teszt során fel és le kell lépkedni a dobogóra. (fellépünk jobb lábbal, mellé lépünk bal lábbal majd lelépünk hátrafelé jobb lábbal, majd ballal) Kimerülésig (maximum 5 perc) kell folytatni a fel-lelépéseket, úgy hogy percenként 30 lépést csináljunk meg (1 másodperc alatt lépjünk fel mindkét lábbal és egy másodperc alatt lépjünk le). Gyerekeknél segítségként érdemes másodpercenként két tapssal adni az ütemet.
Kimerülésnek tekinthető az, ha 15 másodpercen keresztül nem tudja tartani az ütemet a gyermek. A teszt után 1 perc pihenőt követően fél percen keresztül megmérjük a pulzusukat. Gyerekeknél érdemes a hüvelykujjat csukló tenyér felöli oldalára szorítva mérni a pulzust. Fontos, hogy a pihenő egy percében már tapintsuk ki szívük ritmusát, hogy az egy perc utáni fél perc pulzusmérés pontos legyen. Ezután már csak be kell helyettesíteni a következő képletbe a mért értékeket.

100 x teszt időtartama másodpercben/ 5,5 x mért pulzus

Értékelés:

90-nél nagyobb – kiváló, folytatni kell az edzéseket, aktív életmódot.
80-89 – jó, folytatni és akár emelni lehet a napi fizikai aktivitást.
55-79 – A külön edzések ajánlottak.
55-nél kisebb – Nagyon nagy szükség van a testedzésre.

Például 3percig (3 x 60 másodpercig) bírta a gyermekünk és 85-ször vert a szíve fél perc alatt, akkor 3×60 x 100/5.5 x 85= 38,5.
Tehát gyermekünk fittsége igen gyenge. Egészsége miatt mindenképp sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy legalább naponta egy órát aktívan töltsön el. A fiatal szervezet egészséges fejlődésének alap feltétele a mozgás!

Fontos kiemelni, hogy a teszt monoton lehet egy gyerek számára. Ezért fontos, hogy végig buzdítsuk, lelkesítsük gyermekünket, hogy a valós teljesítményét tudja mutatni.

Végül mindezek után hogyan tudunk együtt közösen, vidáman, mindegyikünk számára élvezhetően sportolni?

A felnőtt szervezethez képest a gyermek eltérő módon reagál a terhelésre. Terhelésélettani vizsgálatoknál a vizsgálatvégző szakember figyelembe veszi ezeket az élettani különbségeket, de mik azok, amikre a hétköznapi életben felelős szülőként figyelemmel lehetünk?

Legalapvetőbb különbség, hogy a gyermekek nem anyagcsere specialisták.

Tehát rövid, magas intenzitású terhelések hatására a felszaporodott tejsav hamar megállásra bírja a gyermekeket. A helyi fáradás sokkal szembetűnőbb a gyermekeknél. Sokszor látni olyat, hogy apa, fia egymás mellett tekernek biciklivel, de míg a nagy biciklin egyet teker a felnőtt ember, a gyerek biciklin 4-et kell. Nem beszélve arról, hogy a gyermeki mozgás nem gazdaságos, mert mozgásaikat nem a legoptimálisabb, koordináltabb módon végzik.Jó az együtt biciklizés, futás, sportolás, csak legyünk figyelemmel gyermekünkre!

Ezeken kívül a széndioxidnak nagyon magas a légzésfokozó hatása, tehát magasabb terhelésre kialakult oxigén hiányos állapotban a gyermekek fokozott, sokszor kapkodó légzéssel próbálnak kompenzálni.

Szülőként fontos megtanítani gyermekünket a helyes légzésre. Orron beszívott és a kifújásra is odafigyelt mély légzés a helyes. Terhelést követően is igyekezni kell erre.

A gyermekek hőháztartása is rosszabbul működik, mint a felnőtteké. Nehezebben tűrik, a meleget. Nem tudnak olyan gyorsan reagálni a megváltozott körülményekre. Ezért is nagyon fontos odafigyelnünk a melegben való sportolásra. A folyamatos tarkó és csukló hűtéssel és a kalap viselésével elkerülhetjük, a hőgutát.

A szívműködésük sem olyan, mint a felnőtteknek.

Nyugalmi pulzusuk is magasabb és terhelés hatására is jobban emelkedik. Tehát nem kell megijednünk egy esetleges 210-es pulzustól sem. Általánosan elfogadott képlettel (220-életkor) ki tudjuk számítani a maximális pulzust. Megjegyzem, az előbb említett okok miatt a gyermek nehezen tudja elérni maximális teljesítőképességét (helyi fáradás, oxigén hiány, hőháztartási problémák).

A sportolás szeretetét gyermekkorban lehet a legkönnyebben elsajátítani.

Ezért fontos, hogy a mozgás jó élményként maradjon meg emlékezetükben. Egy-egy túlhajszolás, melegtől való rosszullét olyan negatív benyomást kelthetnek, mely miatt inkább a szobában maradnak a gyerekek a „biztos élvezetet nyújtó” TV előtt.

Sportoljunk okosan együtt gyermekünkkel!

A cikk szerzője: Gál-Pottyondy Anna
Forrás: www.felelosszulokiskolaja.hu

Cimkék: kövér, túlsúlyos, gyerek

Kövér a gyerek vagy csak duci?
Kövér a gyerek vagy csak duci?

Kedvenc cikkek

Mit jelent, ha egy termék "hipoallergén", "könnymentes", vagy "klinikailag tesztelt"?

Mit jelent, ha egy termék "hipoallergén", "könnymentes", vagy "klinikailag tesztelt"?

Minden édesanya igyekszik nagyon gondosan megválasztani a kisbabáján használandó kozmetikumokat, hogy azok gyengéden tisztítsanak és ...
tovább >>
Mit mutat az arc?

Mit mutat az arc?

Legyen az egy gyermekes rendezvény, vagy akár egy szülinapi buli, a gyerekek mindenkor és mindenhol imádják az arcfestést. Félelmetes vagy ...
tovább >>
Nálunk a Csütörtök a Családról szól.

Nálunk a Csütörtök a Családról szól.

Falun vagy a Városban? Mivel adunk többet a gyerekeknek? Milyen szerepek szerint élnek a családtagok itt, és ott? Mire vágyik a család?
tovább >>
Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Papp Kata írását, nagyon sokan olvastátok. Hiszen olyan gondolatokat formál szavakká, amivel szinte minden gyermekes szülő egy sor után már ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.