Hová menjen az osztály kirándulni?

Az iskolás osztálykirándulásokra csak akkor emlékszünk vissza évek múlva is, ha remek helyen jártunk, és ott jól éreztük magunkat.

Szinte kisiskolás kortól kezdve, minden évben eljárnak a diákok osztálykirándulásra. Kisebb korban egy napos kirándulásokra, viszont a kor előre haladtával már szóba jöhetnek a két napos ott alvós „ kiskamasz” kirándulások is. Az osztálykirándulás kimenetelét jelentősen meghatározza, hogy a gyerekeknek mennyi lehetőségük adódik a kikapcsolódásra, a kötetlenebb együttlétre. Hiszen a csapat építés szinte fontosabb mindennél, mert a gyerekeknek manapság már alig akad lehetőségük az iskolán kívüli együttlétre. Sokban múlik a pedagóguson is, de a kirándulás, ahol mindenki jól érzi magát, emlékezetes lehet örökre.

Persze vannak olyan preferált uticélok, amelyek egy jelentős történelmi esemény vagy helyszín  miatt kedveltek, de általában a gyerekek inkább érzik jól magukat olyan helyen, ahol a természetben is tudnak lenni. Hiszen hiába a múzeum, a kiállítás, a jeles helyszín meglátogatása, ha nem köti le a gyerekeket, és már egy év múlva sem emlékeznek arra, hogy hol jártak. Sajnos ez sokkal gyakrabban előfordul, mint ennek az ellenkezője.

A pedagógus feladata, hogy olyan helyszínt válasszon a gyerekeknek, ahol nem a „tempó” a lényeg, hanem a minőségi együttlét.

A természet szeretetét leginkább a természettől lehet megtanulni.

A pedagógus akkor adja a legtöbbet, ha olyan programokat választ, ahol lehetőségük van a gyerekeknek a felfedezésre, a rácsodálkozásra és a természet nagyságának megtapasztalására is, hiszen ezeknek az érzéseknek az átélésére ritkán van lehetőségük a rohanó hétköznapokon. 

A digitális világnak csak korlátozottan van hatása a gyerekek érzékszerveire. A képernyőből nem érződik a harmatos fű, a mező vagy az erdő illata, nem érezhető a tábortűz melege, nem látható a naplementével összezáródó virágok szirma, és nem hallható a süni apró lépéseinek hangja.Ezeket a természet közeli élményeket, sajnos csak nagyon kevés gyermeknek van lehetősége megtapasztalni. Miért ne szólhatna hát az ilyen csodálatos érzések begyűjtéséről, egy osztálykirándulás?

A legtöbbet adja a gyerekeknek az a tanár, aki a környezet szeretetére tudja, neveli a tanulókat.

A Balaton felvidéke olyan komplex programokat nyújt, ahol amellett, hogy a természetben vannak a gyerekek, Magyarország egyik legszebb tájegységét is fel tudják térképezni.
Természeti és történelmi látnivalókban bővelkedő Tihanyi-félsziget. Az ősi apátság, az egykori legendás visszhang, a gejzírkúpok, az egyedülálló környezet hazánk egyik legszebb tájának számít.

Az északi parton számos káprázatos panorámájú kilátót találni, az almádi, alsóörsi, csopaki, füredi vagy a révfülöpi kilátók mind megérnek egy kirándulást. A parttól beljebb a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a dörgicsei középkori templomromok a régmúlt gyönyörű emlékei.

Keletebbre találjuk a két csodálatos tájegységet, az egyre népszerűbb Káli-medencét és a páratlan szépségű Tapolcai-medencét.

Nem kell geológusoknak lenni, hogy élvezzük a Hegyestű félbevágott bazaltkúpját vagy bolyongjunk egyet valamelyik kőtengerben. 

A Tapolcai-medence szimpla látványa is megbizsergeti a kirándulók lábát, egyedülálló, vulkáni tanúhegyek nyújtanak kitűnő célpontot. A legnépszerűbb a Badacsony, de a hasonló, koporsó formájú Szent György-hegy bazaltorgonáival, a várrommal koronázott Csobánc, a tökéletes kúp alakú Gulács vagy a szigligeti hegyek is kihagyhatatlan kirándulóhelyek.

Tapolca is megér egy kitérőt, tavas barlangja igazi unikum, de a központjában lévő, csodálatos Malom-tó is elragadóan szép.

A szigligeti várból olyan kilátás nyílik a felvidékre és a Balatonra, hogy a gyerekeknek örökre bevésődik az emlékezetükbe a gyönyörű panoráma, hazánk szépségének nagysága.

Minden bizonnyal az egyik legemlékezetesebb kirándulások egyike lehet, a Balatonfelvidék feltérképezése.

Kitűnő szállások és táborozási helyszínek sora várja a kirándulókat, egyik, szívünkhöz közel álló tábor pl. a Pálkövei tábor, ami tulajdonképpen a Balatonfelvidék legszebb helyszíneinek centrumában helyezkedik el. Nem csak megközelítése, de hangulata is csábító, hiszen a Balaton partján található. Érdemes tájékozódni erről a csodálatos szállás lehetőségről!


Jó szívvel ajánljuk osztálykirándulások és táborok szállásának is.

Cimkék: szeretem a gyerekem, Balaton, Balaton-felvidék, osztálykirándulás, tábor

Balaton, ahogy mi szeretjük.
Balaton, ahogy mi szeretjük.

Kedvenc cikkek

Megszoksz vagy megszöksz?

Megszoksz vagy megszöksz?

Pár gondolat arról, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, ha úgy érezzük, hogy a gyerek nincs a legjobb helyen pont ott, abban az ...
tovább >>
Szeretethang koncert, Szimfónikus zenekari előadásban!

Szeretethang koncert, Szimfónikus zenekari előadásban!

A zenehallgatást nem lehet elég korán kezdeni! Március 22-én a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában Szeretethang koncert várandós ...
tovább >>
Iskolás lesz a gyermekem!

Iskolás lesz a gyermekem!

Mind a szülő, mind a gyermek számára izgalmas, ugyanakkor sok szempontból nem könnyű időszak ez. A szülőnek felelősen döntenie kell egy ...
tovább >>
A játszóház, ahol a gyerekek véleménye a legfontosabb

A játszóház, ahol a gyerekek véleménye a legfontosabb

Nincs is annál hitelesebb vélemény, mint amikor maga a gyermek meséli el számunkra, hogy miért szeret a játszóházba menni, és ott hogyan ...
tovább >>

© 2021 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.