A nyersétkezés egyik legsokoldalúbban használható alapja a gyümölcsökből készített "lap", vagy palacsinta.

 

Almából és banánból készíthető  de barack, földieper, szeder, mandarin, narancs, és még szőlő is mehet bele, amikor itt van a szezonja.

 

A felhasználási módja végtelen, a hűtőben is sokáig eláll így sokoldalúan, sokáig használhatod a konyhádban. Készíthetsz belőle palacsintát, ilyenkor megtöltöd bármivel, és feltekered. Sütemények kiválló alapja, készíthetsz akár zserbót, de még tortát is, hiszen a formát alakíthatod kedved szerint, akár egy ollóval is.

Ahhoz, hogy gyümölcslapot tudj készíteni, a legoptimálisabb az aszaló használata. Tedd rá a tapadásmentes lapot a tálcára, és azon terítsd szét a masszát, amit készítettél, amit kb.42 fokon 10-12 órán át kell szárítani. Ha nem egyenletesen szárad, lehet forgatni, alsókat felülre és fordítva, és a tálcákat is 180 fokkal lehet elfordítani, mert hátul jobban szárít, mint elől.

De, csöppet se csüggedj, ha neked nincs aszalód, hiszen a légkeveréses sütő is alkalmas az aszalásra. Ebben az esetben, vágj  egy nagy tepsibe  sütőpapírt, és arra tedd a masszát. Használj spatulát, vagy valamilyen műanyag lapot, amivel egyenletesen szét tudod teríteni.

Állítsd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra (45fok legyen  a maximum), és egy ujjnyira támaszd ki az ajtaját, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. A ventillátor azért kell, hogy mozogjon a levegő. ( Sima sütőben sajnos nagyon nehezen száradt ki, mert a pára lerakódik az ajtó falára.)

Időnként kézzel ellenőrizheted a hőfokot, de nem fog túlmelegedni. A lapot nem kell megfordítani, teljesen ki kell szárítani.

Sajnos a sütő nem a legalkalmasabb eszköz az aszalásra, és ha nem sikerül először, akkor se felejtsd ezt el, így ne az aszalást add föl, hanem inkább vásárolj egyszer egy előre elkészített gyümölcslapot, és barátkozz meg vele. Abban az esetben, ha  kiélvezted a kreativitásod, a gyerekeknek is tetszett, sőt neked is igazán "bejött" a gyümilap, és jó lenne, ha ebből többet is ki tudnál próbálni, akkor majd gondolkozol egy aszaló beszerzésén.

A massza elkészítése:

A lehető legegyszerűbb, szinte el sem fogod hinni, hogy csak ennyi...

1 tálca kb.60-70 dkg gyümölcsöt kíván. 

- 2-3 banán

- kb.3 alma

- bármilyen bogyós gyümölcs alkalmas, de mindenféle gyümölcs jöhet bele. Eper, barack, ribizli, szőlő, amit csak kívánsz.

Ezeket  a gyümölcsöket alaposan megtisztítod, és aprító gépben, vagy turmix gépben pépesíted. Majd ezt a masszát kened föl a lapra.

Nem kell hozzá semmi mást tenned, vizet semmiképp, mert akkor nagyon sokára száradna ki. Ha több lett a massza, jöhet a kiskanál, és a gyerekek csak úgy magában is elfogyaszthatják a gyümölcsmasszát. Ha több maradt, érdemes elgondolkozni esetleg egy másik lap elkészítésében is. Ha van baba a családban, számára kiválló bébipépet készítettünk.( Óvatosan az eperrel, mert az csak 1 éves kor után javasolt)

Tulajdonképpen a száradás után, csak lehúzod a sütőpapírról/tálcáról és máris dolgozhatsz vele. A gyerekek imádni fogják, már magában is, hiszen a gyümölcsök édes íze olyan intenzíven fog érződni, hogy abba sem tudják majd hagyni a falatozását. A zserbó kitűnő sütemény lehet a gyümölcslap kipróblására. A receptjét Gitta oldalán is megnézhetitek.

A képen Lénárt Gitta zserbóját láthatod. 

 

 

Cimkék: gyümölcslap készítése, nyers konyha, élő étel, zserbó

hogyan-keszul-a-gyumolcslap
hogyan-keszul-a-gyumolcslap

Kedvenc cikkek

Kinder Hotel, a család tökéletes kikapcsolódásának helyszíne!

Kinder Hotel, a család tökéletes kikapcsolódásának helyszíne!

A Kinder Hotel Schneekönig Heidi Alm, Bergresortban, kivételesen Izgalmas ajánlattal vár titeket! A 14 év alattiaknak, az ingyenes szállás ...
tovább >>
Messze vagyunk Finnországtól

Messze vagyunk Finnországtól

Mit látni a legendás finn iskolában? Hát a szomorú, döglött magyar jövőt. Irigységtől sárguló pillanatfelvétel Helsinkiből - Tóta W. ...
tovább >>
Austria, az Esterházyak nyomában

Austria, az Esterházyak nyomában

Fraknó vára folyamatos meglepetéseket tartogat, amit most a gyerekek is nagyon fognak élvezni! Minden, ami egy várhoz illő ; történelmi ...
tovább >>
Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Ha a labda felnő, foci lesz belőle?
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.