Nyár a gyümölcs jegyében

A tavaszi napokat is hátunk mögött hagyva, végre beköszöntött a nyár, és vele együtt a gyümölcs kánaán ideje is. Most már minden napra be tudunk tervezni valamilyen gyümölcsöt, hiszen a gyümölcsszezon most dübörög leginkább!

Olcsóbb már az eper, a málna, cseresznye, meggy,ribizli, és ráadásul ezek  a gyümölcsök, már a hazai földekben növekedtek.

Legyünk kicsit konkrétabbak, a fél információ, nem információ!  

A gyerekek napi vitamin szükséglete életkorúktól függően változik. A nyár gyümölcsökben bővelkedő időszaka kiváló lehetőség arra, hogy ezt a szükségletet természetes forrásból biztosítsuk számukra.

A májusi eperrel kezdődik az antioxidánsban gazdag bogyós gyümölcsök szezonja is.

A málna, kalcium, foszfor és kálium tartalma mellett fontos B1 és B2 vitaminforrás is. Tápanyagtartalma szedés után gyorsan csökken, ezért érdemes hamar elfogyasztani.

A szeder magas karotin tartalmú, de vastartalma is kiemelkedően magas.
A ribizli jelentős mennyiségben tartalmaz C vitamint, de vérszegény gyerekeknek kiváló vaspótlóként is jó lehet. Tartalmaz E vitamint is, ezért az egészséges bőrt is köszönhetjük neki. Emellett kevesen tudják, hogy ha friss leveleivel bedörzsölik a rovarcsípést, a kellemetlen tünetek enyhülni fognak.
A cseresznye – vagy, ahogy régen hívták az Istenek eledele - segíti a fogak és csontok fejlődését. Szinte mindenféle vitamint találunk benne, és jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. A gyümölcs enyhe hashajtó hatását azonban érdemes figyelembe venni!

Július a rostban gazdag barack jegyében telik el, aminek magas A- és C-vitamin tartalma van. A sárgabarackból napi 10 dkg ( és lássuk be az nem sok) fedezi a napi A vitamin szükségletünket! Az Őszibaracknak pedig, minél sárgább a színe, annál jobb, hiszen természetes allergiaellenes hatása is van.
Az augusztus a dinnye hónapja. Magas víztartalma mellett elmondható róla, hogy kismamáknak folsavtartalma miatt jótékony hatású a fogyasztása. Talán nem is hiszitek, de az UV-sugárzás védelmében is jelentős szerepe van! A benne lévő úgynevezett LIPOKIN, felfogja a bőrt ért káros sugárzás hatását is!

Mit tegyünk, ha gyermekünk nincs oda a gyümölcsevésért?

A gyerekek egyenek sok gyümölcsöt! - gyakran találkozunk ezzel a mondattal, ami valószínűleg sok szülőt tesz frusztrálttá.
Mondani könnyű, de mit tegyenek azok, akiknek gyermekei nem tartoznak a „szóló szőlő” és „mosolygós alma” rajongótáborának körébe. Csemetéink, mint mi felnőttek is, szívesebben nyúlnak az attraktívabb, étvágygerjesztőbb falatokért.
Próbáljuk meg kis trükkökkel étvágygerjesztőbbé tenni a gyümölcsös falatokat.

 

A legtutibb nyári gyümölcsös izgalom, a gyümölcszselé!

 

Olyan egyszerűen el lehet készíteni, hogy nem is értjük, hogy eddig miért nem próbáltuk még ki?

 

Itt az alkalom! Nem kell hozzá semmi más, csak gyümölcs, zselatin, és egy csipetnyi kreativitás!

 

Kaland a kertben és a piacon

Azok, akik családi házban laknak végre kiszabadulhatunk a kertbe, ahol gyermekeik is tanúi lehetnek, hogyan fejlődnek a termések a bokrokon és a fákon. Egy saját kis parcella kialakításával, bevezethetjük őket a kertészkedés örömeibe is. Az óvodás korú gyerekek nagy élvezettel vetik bele magukat egy ilyen kalandba. Hiszen számukra ez még ismeretlen terep. Kiváló alkalom ez arra, hogy akár mesékbe szőve megismertessük és megszeretessük velük a gyümölcsöket, zöldségeket. A városi apróságokkal kert hiányában elmerülhetünk a helyi piacok színes kavalkádjában. A kiskosárban hazavitt szerzeményekből, pedig együtt készíthetünk velük valami finomságot. A gyümölcsök megjelenésével eljön a lekvárkészítés ideje, és ha másban nem is, de a kóstolásban biztosan  szívesen részt vesz mindenki.

Hűsítő finomságok a nyári hőségben

Egy hideg limonádé, amit kicsit megbolondítunk eperrel vagy más gyümölccsel, mindig jól jön a nagy melegben. Gyümölcstartalma miatt készíthetjük kevesebb cukorral is. Fehér cukor helyett tehetünk bele barna cukrot, amitől kissé karamellás íze lesz.

De bevethetjük a turmixgépet, és bővíthetjük a repertoárt saját készítésű pálcikás jégkrémmel is, aminek készítéséhez a figurás szilikonformát használhatunk. 

 

 

Hűsítsük a Forró nyarat!

 

Cimkék: gyümölcsök, gyümölcszselé, vitaminok

Eljött a gyümölcskánaán ideje!
Eljött a gyümölcskánaán ideje!

Kedvenc cikkek

Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Túl kényelmesek a mai pelenkák?

Kiscsibe még tojáshéjban? Kényelmes a pelenka, nem szobatiszta még az 5 éves? Kell- e ezzel foglalkoznunk, vagy Nem?
tovább >>
Adjak egy nagy pofont?

Adjak egy nagy pofont?

Szükség van- e a büntetésre, a gyereknevelésben? Sokunknál fel sem merül a testi bántalmazás, sőt, egyre tudatosabban kommunikálunk a ...
tovább >>
A játszóház, ahol a gyerekek véleménye a legfontosabb

A játszóház, ahol a gyerekek véleménye a legfontosabb

Nincs is annál hitelesebb vélemény, mint amikor maga a gyermek meséli el számunkra, hogy miért szeret a játszóházba menni, és ott hogyan ...
tovább >>
Fogzás kezelése homeopátiás készítményekkel.

Fogzás kezelése homeopátiás készítményekkel.

Hogyan kezeld a fogzást homeopátiával? Előfordul, hogy a csecsemőnek már születésekor kis fogacska csillog a szájában, miközben arra is ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.