Gyermekünk hisztije

Gyermekünk hisztije néha megnevettet bennünket, néha viszont annyira kihoz a sodrunkból, hogy szinte olyat mondanánk vagy csinálnánk, amit el sem hiszünk magunkról. De mivel kérdés nélkül Szeretjük a gyermekünket, ezért okosan kezeljük a hisztit is.

Hogyan állítsd le a hisztit?

Amikor gyermeked tökéletesen hozza az Ördögüző című film csúcsjelenetét, te pedig habitusod szerint megrángatnád vagy csak szelíden csitítgatod, esetleg úgy csinálsz, mintha nem vennéd észre, hogy kishíján lecsavarodik a feje a nyakáról, egy valamiben biztos lehetsz: a hiszti nem az, aminek látszik…

1. A hisztivel kapcsolatban fontos tisztázni néhány tényt:

a gyerek a pillantaban él. Nem a múltban, nem a jövőben, csakis az adott pillanatban. 5-6 éves koráig mindenképpen, de úgy 10-12 éves koráig dominánsan jellemző rá, hogy csak a jelen létezik számára. Így aztán a pillanatot reagálja le. Az első években ha éhes, ha szomjas, ha fáradt, ha egy kis időre másnak kell adnia a játékát azt ő az adott időpillanat drámájaként éli meg. A megoldás számára sürgős, azonnali. Ilyen értelemben szinte egyetlen szülő sem ússza meg a hisztiket, de ettől még nem lesz kimondottan hisztis minden kigyermek.Vérmérsékletük és körülményeik szerint vannak köztük különbségek – néha egész nagyok – de általánosságban igaz: a gyerekek nem képesek megélni az “egyszer majd”-ot…

2. A következő sarokpont:

a gyerek eszköztára, mellyel kifejezi érzelmeit, a miénkhez képest szűkös.

Nézhetjük úgy is: még nem tanult meg tettetni. Ha örül nevet, ha szomorú sír, függetlenül attól, alkalmas-e a hely és az idő. Persze minél nagyobb már, és minél többször felszólítják rá, hogy viselkedjen szalonképesen, annál többet gyakorolja majd az érzelmek elfojtását. De erre a kérdésre is igaz, hogy 8-12 éves koráig inkább csak késlelteti a reakciókat, tehát nem akkor kezd el sírni vagy dühöngeni, mikor becsapódott a bomba, hanem pár óra, esetleg pár nap múlva. (Hát nem ezt csináljuk mi felnőttek is?) Az egészen kicsik viszont még nem késlelkednek, rögtön nem tetszésüket fejezik ki amikor elegük van.

3. A harmadik tétel: a kicsik igen érzékenyek a környezetükben kavargó energiákra, főleg a szüleikére.

Szóval megjátszhatjuk, hogy jól vagyunk, de ha ez nem igaz, a gyerekben ütköznek az információk. Más amit lát, és más amit érez, ettől pedig bizonytalanná válik számára a pillanat. Vagyis a hisztinek sokkal inkább köze van gyermekünkkel való viszonyunkhoz, mint azt szeretnénk elhinni.

4. Arról se feledkezzünk meg: a hiszti nem jó a gyereknek.

Hatalmas energiát emészt fel, s bár kisüti a negatív érzelmeket – ami fontos – azért mégiscsak stressz. Így hát nem a legjobb megoldás hagynod, hogy üvöltsön, míg megunja. Ettől nem a belső bizonytalansága szűnik meg, csak elfárad. És megtanulja, hogy senkit sem érdekel, mi bántja őt.,

De mi a dühkitörés alapja?

A hisztérikus reakció, akár gyerekben, akár felnőttben robban a bomba, az emberi játszmázás eszköze. A mélyén félelem rejtőzik, ami bizonytalanságot szül – az 1-es és 3-as pontban leírtak alapján – s ettől kétféleképpen szabadulhatunk meg: elérjük, hogy környezetünk visszaigazolja, tökéletes biztonságban vagyunk. Ergó megszeretgetnek, megnyugtatnak. Vagy sikerül elbizonytalanítanunk környezetünket, és ezzel tovább is adtuk a feszítő energiát. Magyarul – én kitomboltam magam, most már a gyengekezű szülő ideges, nála landoltak romboló energiáim, mehetünk is tovább.

Mi adhat okot hisztire?

  • A gyerek probálkozik a felnőttnél, de nincs idő rá, nem kap elég figyelmet.
  • Féltékeny. Másnak jut abból, amit magának szeretne
  • Nem kap meg valamilyen tárgyat, ételt, amit akar. Ezért főleg azok a gyerkőcök hisztiznek, akik a tárgyakhoz, ajándékokhoz vagy ételhez kötik a szeretet kimutatását, mert náluk a szülő ezekkel kompenzál
  • Fél egy elkerülhetetlen eseménytől, orvosi vizsgálattól, oltástól, vagy attól hogy otthagyod valahol
  • A szülő bizonytalan vagy szétszórt személyisége miatt nincsenek világosan lefektetve a szabályok, nincsenek pontosan meghúzott határvonalak, következetlen a számonkérés és a jutalmazás. Ez megint csak teljesen elbizonytalanítja a gyereket, mégha a felszínen úgy is tűnik, hogy nagyon is akaratos 

Nagyjából ezek az alapesetek, és most jöjjenek a megoldások!

Minden esetben: nagy ölelés

A legbeváltabb módszer. Igen, erre most nyilván lesz aki felnyög: de hát akkor rúg, harap, csapkod. Az ölelésnek határozottnak, szeretetteljesnek és kitartónak kell lennie. Öleld át úgy a gyerket, hogy a lehető legkevésbé tudjon rúgni, kapálózni.

Ne hagyd, hogy bántson. Ne szorítsd le, de nagyon határozottan fond körül karjaiddal. Ringasd, ez fontos. Ringasd, mint anya a csecsemőt, mert ennek a mozgásnak mágikus ereje van. Nyugtasd szavakkal is: minden rendben van, szeretlek. Ha elcsenedesedett, egy darabig tartsd még átölelve.
Utána pedig mindig beszéld meg vele, miért nem szükséges, miért nem szabad ilyen hevesen reagálnia. Mondja el a saját szavaival mi történt, és hogyan viselkedhetett volna helyesen. Lássa be, hogy sajnálja amit tett. Ha bármiben hibásnak érzed maga, pl. nem figyeltél rá, lásd be te is a mulasztást.

Ebben mindig maradj következetes, sose hagyd el a megbeszélést csak azért mert olyan jól összebújtatok.

Kis hisztinél: figyelem elterelés

Nekem bejött például az oltásoknál, amikor az előre bekészített apró ajándékot, nyalókát a megfelelő lélektani pillanatban mutattam fel, miközben megyőzően lelkendeztem hozzá. Egy könyv, plüss figura, egy kutyus az utca túloldalán, akihez oda is mehetünk simogatni, bármi megteszi kizökkentésként, te ismered annyira a gyermeked, hogy tudd, mi a megfelelő csali.

Nagy hisztinél: némi arcmosás

Valamikor én is hideg zuhany alá tettem visító gyermekem, ahogyan engem is a saját anyám. Kétségtelenül hatékony módszer, én magam csak kétszer alkalmaztam, harmadikra elég volt annyit mondani: víz.

De azért mégsem tökéletes megoldás a sokkot sokkal kezelni. Ám az arcmosás nem okoz traumát, mégis elég kijózanító. Mosd meg az arcát bőségesen hűvös vízzel. Újra és újra vizezd be a tenyered mindaddig, míg azt látod, hogy a gyerek agyáról alászállt a düh köde, azután gyengéden töröld meg az arcát.

Közben nyugodt hangon elmondhatod, hogy nagyon átforrósodott a feje, segítessz kicsit lehülni, lehiggadni, hogy megbeszélhessétek, mi a baj. Ne légy durva, ne légy ideges, maradj nyugodt,és határozott, érezze, hogy tőled nem veheti el az irányítást.

Azután öleld át, és innentől minden ugyanaz, mint a nagy ölelésnél leírtakban.

A végszó.

Még senkivel sem találkoztam, akiknek a gyereke kifejezetten hisztisnek számított, s benne magában ne lehetett volna felfedezni az aktív, a passzív vagy az elfojtott dühöt. Nekünk felnőtteknek is vannak hisztis pillanataink, csak épp megtanultuk, hogy a dühkitörés szánalmas. Pedig valójában egy mélyről feltörő, őszinte érzelem.

S amikor megkísért, nekünk se lenne szükségünk semmi másra, csak odaadó ölelésre, és megnyugtató, elfogadó szavakra…

Cimkék: hiszti, önuralom, megoldás

Gyermekünk hisztije
Gyermekünk hisztije

Kedvenc cikkek

A D vitamin nagy szerepe

A D vitamin nagy szerepe

A vitaminoknak hihetetlen szerepe van, de most még egy ok, amiért komolyabban kell vennünk a D vitamint is.
tovább >>
Haptonómia

Haptonómia

A magzat és az anya közötti kommunikációt nem lehet elég korán elkezdeni. Minden simítás, halk dúdolás, és pozitív érzelem átvitel ...
tovább >>
Tájékozódjunk, mielőtt nekikezdenénk!

Tájékozódjunk, mielőtt nekikezdenénk!

Juhász Péter, a testépítés szakértője a tudatos táplálkozásról összeállított számunkra pár pontot, amit lehet, hogy Te sem tudtál ...
tovább >>
Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Papp Kata írását, nagyon sokan olvastátok. Hiszen olyan gondolatokat formál szavakká, amivel szinte minden gyermekes szülő egy sor után már ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.