Vakáció, hurrá! Vagy mégsem?

Előre szólok, gyarló anya vagyok. A tökéletesség is távol áll tőlem.

Az első szívből jövő öröm, amit a vakáció kitörésének napján éreztem, kicsikét vesztett a fényéből már másnap. Mert hiába a megkönnyebbülés, hogy végre nem kell időre rongyolni reggelente, hogy elmarad a szokásos reggeli „haladjál már!, itt a reggelid, tesicucc bent van?, vitamin!, ne most keresd!, kulacs!, dolgozat, ma???,másik cipőt!, Úristen, a baba bekakilt az ajtóban!, nem tudom, hol a kulcsod!, hívj, ha végzel!,telefonodat itt hagyod? siessünk már, mindig én kések el miattatok!” – ennek ellenére azért erős kihívás a gyerekeknek tíz hétig értelmes nyarat biztosítani.

Perszem az én szívem is megszakadt már, amikor májusban elfogyott a figyelem meg a türelem, de azért még hátravolt az utolsó év végi hajtás. Amikor az esti napsütés még játékra meg bandázásra csábította őket, de én tudtam, hogy reggel valaki sírni fog, amikor ébresztő van, és az a valaki jó esetben nem én vagyok. Persze rossz eset is előfordult már, így a tanév végén. Az utolsó hetek témazárói pedig teljesen kiszippantották a végső energiatartalékokat is, és csak a nyári szünetre tudtunk gondolni mind.

Most, hogy itt van, és örülsz, és nem csörög reggel az ébresztő óra – helyette kisbabád akkurátusan 5.40-kor ébred – és megengeded, hogy a lányod kilakkozza az összes körmét, és a fiad pizsamában lézeng délig, és az összes iskolában nem viselhető ruhadarabot lehet hordani, és vagy van kedved főzni, vagy nincs, akkor és ott esztek, ahogy rátok tör az éhség, és amikor épp igazán örülni kezdhetnél a lazulásnak, na akkor szembesülsz vele, hogy a gyermekeid unatkoznak. És ha unatkoznak, akkor üveges szemmel, csorgó nyállal ülnek a tab, a számítógép és az X-box előtt, miközben okostelefonra izzadt ujjaikat úgy kell lefejteni a kijelzőről ebédidőben.

Szerencsés nyarakon, mint az idei is, sportrajongó fiad hónapokig le van kapcsolva az #uefaeuro2016 és az #olimpia2016rio extázisban, és ez vitathatatlanul az értelmes tévézés kategória.

De mi legyen a többiekkel? Mit tesz ilyenkor a kreatív anya?

Azt nem tudom, mert nekem sosem ment szívből a „Készítsünk logikai játékot kiskamasz gyermekünknek két cipőfűzőből és egy üres tejfölös dobozból!” című foglalkozás. Viszont azt látom, hogy ki kell zökkentenem őket a butulásból.Nem vagyok maradi, sem kegyetlen, csak az ésszerűségre törekszem kockulás és aktivitás egyensúlyában. Így hát beindul a szervezkedés, hogy mikor, melyik pajtikánál jöjjenek össze többen focizni, trambulinozni, társasozni, bújócska-fogócskázni. Mikor, kinél alszik a kisbaba, az alvásidők összeegyeztetésével ügyesen elkerülhető a szülők kiakadása, hogy más gyerek tombol az otthonodban.

A gyerekednek ugyanis nem vagy elég. Ne szépítsük, ezzel szembesülni kell.

Meg hát nem is nagyon tudok olyan anyatársat, aki egész nap ráér, és térdelőrajtban várja, hogy édes kisgyermeke mikor szólítja fel két ebédfogás főzése meg egy kis hazacsempészett munka közt egy jóízű, szekrénybe elbújós, összes ruhát ronggyá gyűrős, majd kacagva rohangálós, nappaliban hagyott pisis bilit felrúgós, pisin elcsúszós félórára.

A nyár - a családi drámák elkerülésére - egy nagyon komoly excel táblázattá válik így, amit már áprilisban el kell kezdened kitölteni táborokkal, programokkal, nyaralásokkal, hosszú hétvégékkel,nagymamákkal, baby sitterrel, és nincs mese, a maradék „free time” kitöltésére vagy elvégzel egy animátor-képzőt, hogy gyermekeid szemében megüsd a jófej szülő szintjét, vagy hallgathatod egész nyáron, hogy bezzeg a Sanyikáéknak mennyi programjuk van!

Tágabb környezetemben végzett gyors statisztikám alapján nem egyedi az eset, szülőtársaim azzal szembesülnek, hogy a gyerekek folytonos programszervezést igényelnek, enélkül nem jut eszükbe, hogy csak úgy lazán olvassanak egy órát, vagy muffint süssenek meglepiből. Persze tisztelet a kivételnek, nekem is van „rendes” lányom is,akire időnként rájön a normál üzemmód. És múlt hét óta a fiam is rendszeresen olvas. Sportújságot. De a folytonos programszervezésbe mégis, már június elején belefáradtam. Sokszor úgy tűnik, az anya nélkül megáll a Föld a forgásában, ezért újra és újra elhatározom, hogy ennek véget vetek.

Tanulják meg az önállóságot! Találjanak maguknak elfoglaltságot!

 

Nem kell minden nap megágyazni programmal, ne vegyük el a nap spontaneitását!

Viszont most be kell fejeznem. Indulunk Szilvásváradra bobozni, fagyizni meg lovagolni, két családnak hat gyerekével.

És én vagyok a sofőr.

 

Papp Kata

 

Katáról bővebben, és többet megtudhatsz, akár a Facebook oldalán keresztül is.

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, vakáció, blog, Papp Kata

Vakáció üzemmód, anyaszemmel.
Vakáció üzemmód, anyaszemmel.

Kedvenc cikkek

A D vitamin nagy szerepe

A D vitamin nagy szerepe

A vitaminoknak hihetetlen szerepe van, de most még egy ok, amiért komolyabban kell vennünk a D vitamint is.
tovább >>
Biztonságban ülni az autóban

Biztonságban ülni az autóban

Hány évesen ülhetnek az első ülésre a gyermekek, mi a szabály, és miért fontos ezt betartani? Ugye mindannyian komolyan vesszük ezt a ...
tovább >>
Szeretethang koncert, Szimfónikus zenekari előadásban!

Szeretethang koncert, Szimfónikus zenekari előadásban!

A zenehallgatást nem lehet elég korán kezdeni! Március 22-én a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában Szeretethang koncert várandós ...
tovább >>
A Nő Pajzsmirigyének működése mindent elárulhat a Nő életéről!

A Nő Pajzsmirigyének működése mindent elárulhat a Nő életéről!

Sajnos nem foglalkozunk magunkkal eleget. Sajnos képesek vagyunk mártírkodni az egészségünkkel kapcsolatosan. De kinek jó az? Miért van az, ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.