Vakáció, hurrá! Vagy mégsem?

Előre szólok, gyarló anya vagyok. A tökéletesség is távol áll tőlem.

Az első szívből jövő öröm, amit a vakáció kitörésének napján éreztem, kicsikét vesztett a fényéből már másnap. Mert hiába a megkönnyebbülés, hogy végre nem kell időre rongyolni reggelente, hogy elmarad a szokásos reggeli „haladjál már!, itt a reggelid, tesicucc bent van?, vitamin!, ne most keresd!, kulacs!, dolgozat, ma???,másik cipőt!, Úristen, a baba bekakilt az ajtóban!, nem tudom, hol a kulcsod!, hívj, ha végzel!,telefonodat itt hagyod? siessünk már, mindig én kések el miattatok!” – ennek ellenére azért erős kihívás a gyerekeknek tíz hétig értelmes nyarat biztosítani.

Perszem az én szívem is megszakadt már, amikor májusban elfogyott a figyelem meg a türelem, de azért még hátravolt az utolsó év végi hajtás. Amikor az esti napsütés még játékra meg bandázásra csábította őket, de én tudtam, hogy reggel valaki sírni fog, amikor ébresztő van, és az a valaki jó esetben nem én vagyok. Persze rossz eset is előfordult már, így a tanév végén. Az utolsó hetek témazárói pedig teljesen kiszippantották a végső energiatartalékokat is, és csak a nyári szünetre tudtunk gondolni mind.

Most, hogy itt van, és örülsz, és nem csörög reggel az ébresztő óra – helyette kisbabád akkurátusan 5.40-kor ébred – és megengeded, hogy a lányod kilakkozza az összes körmét, és a fiad pizsamában lézeng délig, és az összes iskolában nem viselhető ruhadarabot lehet hordani, és vagy van kedved főzni, vagy nincs, akkor és ott esztek, ahogy rátok tör az éhség, és amikor épp igazán örülni kezdhetnél a lazulásnak, na akkor szembesülsz vele, hogy a gyermekeid unatkoznak. És ha unatkoznak, akkor üveges szemmel, csorgó nyállal ülnek a tab, a számítógép és az X-box előtt, miközben okostelefonra izzadt ujjaikat úgy kell lefejteni a kijelzőről ebédidőben.

Szerencsés nyarakon, mint az idei is, sportrajongó fiad hónapokig le van kapcsolva az #uefaeuro2016 és az #olimpia2016rio extázisban, és ez vitathatatlanul az értelmes tévézés kategória.

De mi legyen a többiekkel? Mit tesz ilyenkor a kreatív anya?

Azt nem tudom, mert nekem sosem ment szívből a „Készítsünk logikai játékot kiskamasz gyermekünknek két cipőfűzőből és egy üres tejfölös dobozból!” című foglalkozás. Viszont azt látom, hogy ki kell zökkentenem őket a butulásból.Nem vagyok maradi, sem kegyetlen, csak az ésszerűségre törekszem kockulás és aktivitás egyensúlyában. Így hát beindul a szervezkedés, hogy mikor, melyik pajtikánál jöjjenek össze többen focizni, trambulinozni, társasozni, bújócska-fogócskázni. Mikor, kinél alszik a kisbaba, az alvásidők összeegyeztetésével ügyesen elkerülhető a szülők kiakadása, hogy más gyerek tombol az otthonodban.

A gyerekednek ugyanis nem vagy elég. Ne szépítsük, ezzel szembesülni kell.

Meg hát nem is nagyon tudok olyan anyatársat, aki egész nap ráér, és térdelőrajtban várja, hogy édes kisgyermeke mikor szólítja fel két ebédfogás főzése meg egy kis hazacsempészett munka közt egy jóízű, szekrénybe elbújós, összes ruhát ronggyá gyűrős, majd kacagva rohangálós, nappaliban hagyott pisis bilit felrúgós, pisin elcsúszós félórára.

A nyár - a családi drámák elkerülésére - egy nagyon komoly excel táblázattá válik így, amit már áprilisban el kell kezdened kitölteni táborokkal, programokkal, nyaralásokkal, hosszú hétvégékkel,nagymamákkal, baby sitterrel, és nincs mese, a maradék „free time” kitöltésére vagy elvégzel egy animátor-képzőt, hogy gyermekeid szemében megüsd a jófej szülő szintjét, vagy hallgathatod egész nyáron, hogy bezzeg a Sanyikáéknak mennyi programjuk van!

Tágabb környezetemben végzett gyors statisztikám alapján nem egyedi az eset, szülőtársaim azzal szembesülnek, hogy a gyerekek folytonos programszervezést igényelnek, enélkül nem jut eszükbe, hogy csak úgy lazán olvassanak egy órát, vagy muffint süssenek meglepiből. Persze tisztelet a kivételnek, nekem is van „rendes” lányom is,akire időnként rájön a normál üzemmód. És múlt hét óta a fiam is rendszeresen olvas. Sportújságot. De a folytonos programszervezésbe mégis, már június elején belefáradtam. Sokszor úgy tűnik, az anya nélkül megáll a Föld a forgásában, ezért újra és újra elhatározom, hogy ennek véget vetek.

Tanulják meg az önállóságot! Találjanak maguknak elfoglaltságot!

 

Nem kell minden nap megágyazni programmal, ne vegyük el a nap spontaneitását!

Viszont most be kell fejeznem. Indulunk Szilvásváradra bobozni, fagyizni meg lovagolni, két családnak hat gyerekével.

És én vagyok a sofőr.

 

Papp Kata

 

Katáról bővebben, és többet megtudhatsz, akár a Facebook oldalán keresztül is.

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, vakáció, blog, Papp Kata

Vakáció üzemmód, anyaszemmel.
Vakáció üzemmód, anyaszemmel.

Kedvenc cikkek

Fogzás kezelése homeopátiás készítményekkel.

Fogzás kezelése homeopátiás készítményekkel.

Hogyan kezeld a fogzást homeopátiával? Előfordul, hogy a csecsemőnek már születésekor kis fogacska csillog a szájában, miközben arra is ...
tovább >>
Strandbüfé, a tudatos szülő ellensége?

Strandbüfé, a tudatos szülő ellensége?

Hányszor ígérjük meg magunknak, hogy na azt, biztosan nem eszünk többet a strandon? Aztán a nyári meleg, esetleg a tavalyi nyaralás ...
tovább >>
Kajak vagy Kenu? Izgalmas sport, kitűnő családi kikapcsolódás és sok-sok nevetés!

Kajak vagy Kenu? Izgalmas sport, kitűnő családi kikapcsolódás és sok-sok nevetés!

Hallottunk már mindkettőről, de mégsem tudjuk igazán, hogy mi a különbség a kettő között? Olyan gondolatokat szedtünk nektek össze, ...
tovább >>
Tanuljunk valamit idén! Mit szólnátok az Óvodai Dajka Képzéshez?

Tanuljunk valamit idén! Mit szólnátok az Óvodai Dajka Képzéshez?

Tanuljunk valami újat! Hiszen egy képzés, azon felül, hogy szakmát ad, biztosan új információkat nyújt, és ráadásul új emberekkel is ...
tovább >>

© 2020 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.