Hogyan kerüljük el a gátmetszést?

Bár rutin beavatkozásnak számít, a gátmetszés mégiscsak hosszútávú "mellékhatásokkal" járhat. Előfordulhat, hogy a varrás során kissé szűkebbre sikerül az eredmény az ideálisnál, a sebgyógyulás időszaka is kellemetlen, de mindezek eltörpülnek az idejekorán fellépő inkontinencia, méhsüllyedés, aranyér vagy a szexuális problémák mellett.

Akik a vágás szükségessége mellett érvelnek szinte ugyanezeket a problémákat sorolják fel a gátmetszés nélküli kitolás lehetséges következményeként – különösen először szülő nők esetében. Így hát erre a kérdésre is igaz, hogy mindenkinek a saját hite szerint kell választania.

Ha szeretnénk elkerülnia a szikét, erről még a várandósság során kell egyeztetnünk nőgyógyászunkkal, de vajúdás közben valószínűleg a szülésznő figyel majd a gátvédelemre. A tévhittel ellentétben a második, harmadik gyermeküket váró nőknek is megvan rá az esélyük, hogy gátvédelemmel szüljenek.

mit tehetünk, hogy elkerüljük a gátmetszést

Mégis mit tehetünk, hogy elkerüljük? Néhány praktikus tanács hozzásegíthet a sikerhez.

E-vitamin

Mivel fokozza a szövetek rugalmasságát, a várandósság során különösen érdemes gyakran fogyasztanunk olyan ételeket, melyek gazdagon tartalmaznak E-vitamint. Együnk avokádót, olajos magvakat, növényi olajakat, búzacsírát, teljes kiôrlésû lisztbôl készült termékeket, zabpelyhet, mézet.

Málnatea

Nem véletlen, hogy egészen a szülés megindulásáig terhes nôknek nem ajánlott a fogyasztása. A málnatea ugyanis megkönnyítheti a tágulást, csökkentheti a vajúdási idôt. Érdemes utánajárni, hol árulják bio változatban.

Gátmasszázs

A 34-36. héten érdemes elkezdeni (mindig kézmosás után, rövidre vágott körmökkel). Használhatunk kifejezetten erre a célra összeállított olajat (pl.Weleda), de megfelelô a mandulaolaj, vagy épp az orbáncfûolaj is. Finom, körkörös mozdulatokkal masszírozhatjuk a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti részt , illetve a befelé hüvelynyílás elsô centiméterét, alkalmanként összesen 5-10 percig. A masszázst mindig a hüvely irányából kell kezdeni, így elkerülhetô a fertôzésveszély. A masszírozott terület napról-napra rugalmasabb lesz, bár az igazi ellazulást azután majd a szülés közben felszabaduló hormonok érik el.

Melegen tartott lábak

Bármilyen furcsán hangzik, szülés közben érdemes magunkon tartani egy vastag pamut vagy gyapjúzoknit, ugyanis a lábunkon, keresztül rendeteg hôt adunk le. Arra pedig szükségünk lesz, mert a megfelelô hômérsékletû testben lazábbak az izmok.

Intimtorna

Már a terhesség elejétôl érdemes gyakorolni, javítja a gátizom rugalmasságát, szülés után pedig segíti a regenerálódását is. Ennek a napi 10 perces edzésnek korántsem csak a szülés során vehetjük hasznát, hatása messze túlmutat azon is, tudunk-e majd szívbôl nevetni vagy épp tüsszenteni anélkül, hogy közben elôvigyázatosan összeszorítanánk a combunkat. Nôiségünk, egészségünk és komfortérzetünk szempontjából egyaránt meghatározóak a gáttáji kis izmok.

Saját olaj

A kórházban a gátmasszázshoz valószínûleg steril paraffinolajat adnának, ez pedig közel sem bio megoldás, hiszen kôolajszármazékról van szó. Vigyünk magunkkal saját olajat, amely gyógynövénykbôl és növényi vivôolajból készült.

Jó tudni

Ha egy izmot nem edzünk, sorvadásnak indul. Bár a hüvelyizomzat szempontjából a szex is edzésnek számít, a hüvelytornát nem lehet elég korán kezdeni, és igazából sosem szabad abbahagyni. Szülés, és fôleg gátmetszés után a sérült izmok még inkább hajlamosak lesznek a renyheségre, az eredmény pedig a környezô szervek (méh, végbél, húgyhólyag) süllyedése, ennek következtében pedig vizeletcsepegés vagy épp nehéz vizelés, szeméremtáji visszértágulatok, aranyerek.

 

Cimkék: gátmetszés, szülés, megelőzés

Hogyan kerüljük el a gátmetszést?
Hogyan kerüljük el a gátmetszést?

Kedvenc cikkek

Úszni, és megúszni ? Ebihal vagy kismacska?

Úszni, és megúszni ? Ebihal vagy kismacska?

A nyár megérkezett! Viszont a nyári kalandok, élmények, nyaralások, leginkább vízpart mellett zajlanak. Minden szülő féleleme egy ...
tovább >>
Ha Péntek- akkor Pszichológia

Ha Péntek- akkor Pszichológia

Péntekenként pszichológiai cikkeket írunk nektek. Sugallatokat, a szülői élet útvesztőjén való, könnyebb haladáshoz. Sajnos egyre ...
tovább >>
Austria, az Esterházyak nyomában

Austria, az Esterházyak nyomában

Fraknó vára folyamatos meglepetéseket tartogat, amit most a gyerekek is nagyon fognak élvezni! Minden, ami egy várhoz illő ; történelmi ...
tovább >>
A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

Gömbölyű, kerek, pöttyös, piros.....vagy bármilyen is legyen, mindannyian szeretjük! A babák csodálják, a gyerekek boldogan elkapják, a ...
tovább >>

© 2019 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.