Focilázban ég az ország 

 

Lány vagy fiú egyre megy, minden gyerek örömét leli már egészen kis korban a labda kergetésében. Most az EB idején, amikor a csapból is a futball folyik, könnyen elkap minket szülőket és gyerekeket egyaránt az úgynevezett „Fociláz”. De miért is ne? Kevés szórakoztatóbb dolog van egy közös családi labdajátéknál. És ha a gyerek ezen felbuzdulva még kedvet is kap arra, hogy elkezdjen fociedzésre járni, az már csak hab a tortán.

 A foci nem más, mint egy tökéletes erőnléti edzés.

A váltakozó gyorsabb, lassabb mozgások végzése edzi a szívet és jótékony hatással van a vérkeringésre. Az se rettentsen el minket, hogy az edzések és meccsek olyan időjárási körülmények között is meg vannak tartva a szabad ég alatt, amikor mi már legszívesebben egy forró csokival a kezünkben ülnénk a jó meleg szobában.

Gyermekeink szervezetére a mozgás friss levegőn szélben, esőben, fagyban-bármilyen hihetetlenül hangzik is- előnyösen hat.

A test és az immunrendszer erősödik tőle, nő az ellenálló képessége a betegségek ellen. Természetesen nem árt, ha a felszerelést az időjárási körülményeknek megfelelően kellő körültekintéssel választjuk ki. A nedvszívó, nehezen száradó pamut ruhaneműt-főleg hűvös, nedves időben- kerüljük! Kezdetben, - amíg ki nem derül, hogy csemeténk mennyire gondolja komolyan- nem érdemes sok pénzt beruháznunk, elég egy jó cipő, egy lábszárvédő és egy hosszúszárú zokni.

A minimális sportszerigény és az egyszerű szabályrendszer nagyban hozzájárult a játék elterjedéséhez. A játék lényege a gólszerzés. Mindkét csapatban 11 játékos van egy időben a pályán. Az a csapat nyeri a mérkőzést, aki a játékidő alatt több gólt ér el. Ha a két csapat góljainak száma megegyezik, akkor a meccs döntetlen.

A Nemzetközi labdarúgó szövetség felmérése szerint a futballt a világ több mint 200 országában játsszák 240 milliónál is többen rendszeresen.  Mivel igen népszerű sportnak számít, így nem kell sokáig keresgélnünk, hogy hova járassuk a gyereket focizni. Az OVI-FOCI program keretében sok helyen már az óvodákban is elkezdték bevezetni, mint testmozgást. Szinte minden településen van egyesület, ahol edzői irányítás mellett, korosztályokra bontva tartanak edzéseket.  

Az hiú ábránd, hogy valakit 3-4-5 éves korban kiválasztanak arra, hogy labdarúgó legyen belőle. A legjobb, ha 5-6 éves korban kezd el gyermekünk edzésekre járni. 5-6 éves korban nagy szükség van olyan gyakorlatokra, amelyek a mozgáskoordinációt, egyensúlyérzéket-, és a koncentrációkészséget fejlesztik! Erre nagyon jó lehetőséget nyújtanak az edzéseken végzett különböző labdaérzékelő feladatok játékos formában. Ezen kívül még megismerkednek a különböző labdajátékok alapjaival. A futball ebben a korban nagy fegyelmet, odafigyelést követel, és egy sor olyan tudást, mint a jobb és bal irány ismerete, mely igazából ekkor kezd kialakulni!

Óvodában, kisiskoláskorban nem alkalmaznak olyan szabályrendszert, mint ami később a versenyeztetésben van.

A csapatjáték szabályait játék közben tanulják meg a gyerekek.

A nagyobb gyerekeknél ez jó alkalom lehet egy kis önállósodásra is. Az edzéseken kívül együtt eltöltött idő is fontos szerepet játszhat abban, hogy a gyerekek a pályán csapatként jobban együtt tudjanak működni. Jó társaságban könnyebben kitartanak a választott sport mellett.

Foci során eredményesen fejleszthető a motiváció, az önfegyelem, a kitartás, az akaraterő, és a küzdeni tudás!  Mivel a gyerekek minden meccs után átgondolják teljesítményüket, így nagyban segíti egy reális önértékelés kialakulását is.

Ha gyermekünk idővel komolyabban kezd foglalkozni ezzel a sporttal, akkor kísérjük el néha egy-egy meccsre.  

De ne feledjük: Szurkolás alatt TILOS hozzászólni a gyerekek játékához!

Azzal csak összezavarjuk és frusztrálttá tesszük. Hiszen nem tud megfelelni egyszerre két ember kívánalmainak senki sem.  Arra ott van az edző! A szurkolás legyen csak biztatás, lelkesítés, bátorítás!  A legfontosabb szabály, hogy hagyjuk gyermekünket focizni!  Ne támasszunk felé nagy elvárásokat. Meccs előtt ne stresszeljük fölöslegesen a tanácsainkkal és ne várjuk el tőle a gólokat! Hagyjuk őt kibontakozni, és élvezni azt, amit csinál! 

A gyerekfocinak nem feltétlen az eredményről kell szólnia!  A lényeg, hogy minél több dolgot tanuljanak meg sportolás közben úgy, hogy számukra az még élvezetes is legyen.

 Elvégre is a Foci, egy játék!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, foci, gyerekek, játék, sport

Futás a labda után, és sport lesz belőle!
Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Kedvenc cikkek

Tájékozódjunk, mielőtt nekikezdenénk!

Tájékozódjunk, mielőtt nekikezdenénk!

Juhász Péter, a testépítés szakértője a tudatos táplálkozásról összeállított számunkra pár pontot, amit lehet, hogy Te sem tudtál ...
tovább >>
Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Futás a labda után, és sport lesz belőle!

Ha a labda felnő, foci lesz belőle?
tovább >>
Babamasszázs tanfolyam kedvezményesen!

Babamasszázs tanfolyam kedvezményesen!

Babamasszázs várandós kismamáknak, hogy nagyobb önbizalommal és szakszerűen tudják masszírozni újszülött babájukat.
tovább >>
A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

Gömbölyű, kerek, pöttyös, piros.....vagy bármilyen is legyen, mindannyian szeretjük! A babák csodálják, a gyerekek boldogan elkapják, a ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.