Egyre több a lisztérzékeny

Hazánkban is egyre több a lisztérzékeny. Vannak  olyan jelzés értékű panaszok amelyek esetén érdemes elgondolkoznunk a tünetek okán. Ilyen tünetek lehetnek a furcsa bőrtünetek - szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén (dermatitis herpetiformis); kopaszság - foltokban jelentkező kopaszság (alopecia areata); pikkelysömör (psoriasis); ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés; hölgyeknél a menstruáció elmaradása, meddőség.

Nő a lisztérzékenység!

A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Fontos, hogy a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében már gyermekkorban gondoljunk a betegség lehetőségére, ám sokaknál csak felnőttkorban jelentkeznek az első tünetek. A lisztérzékenység hajlama családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok 8,5 százalékában diagnosztizálható a betegség). Kialakulásában - a genetikai tényezők mellett - immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.

Ilyen tünetek lehetnek:

a furcsa bőrtünetek - szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén (dermatitis herpetiformis); kopaszság - foltokban jelentkező kopaszság (alopecia areata); pikkelysömör (psoriasis); ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés; hölgyeknél a menstruáció elmaradása, meddőség.
A lisztérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.

Lisztérzékenyek számára tiltott ételek: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza

Nyomokban glutént tartalmazhatnak:

stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz,  rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.

Gluténmentes, fogyasztható ételek:

burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók.

Ezek a zöldségek, gyümölcsök, garantáltan glutén mentesek!

Ezek a zöldségek, gyümölcsök, garantáltan glutén mentesek

 

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/611/liszterzekenyseg

Cimkék: liszt érzékenység, glutén, tünetek, diéta, gyógyítható

Egyre több a lisztérzékeny
Egyre több a lisztérzékeny

Kedvenc cikkek

A táncban és a zenében az Élet lüktet!

A táncban és a zenében az Élet lüktet!

Az Oktogon tánciskola növendékeire jellemző, hogy tanáraik nem csak a táncra, de a zene szeretetére is megtanítják a gyerekeket. Olyan ...
tovább >>
Kövér vagy csak duci?

Kövér vagy csak duci?

A duci kisgyerekek olyan aranyosak tudnak lenni. De hány éves korban mondunk olyant, hogy "Nagyon aranyos a gyerek", mert nem merünk szólni, hogy ...
tovább >>
Szerezz akár két szakmát is, egy áráért! Tanulni sosem késő !

Szerezz akár két szakmát is, egy áráért! Tanulni sosem késő !

Új nyár, új lehetőségek, új perspektívák a 15 éve működő Best-Work Kft. képzéseivel! Szerezz 2 szakmát egy áráért! Oldalunkon ...
tovább >>
Szex és Szerelem

Szex és Szerelem

Szex, szerelem… gyermek? Hogyan védekezzünk? Amikor már várjuk a babát, ezen nem is gondolkozunk, sőt! Ilyenkor éljük legszerelmesebb és ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.