A zöldek biztosan jelen vannak!

 

Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst. Semmilyen húst.

Emlékeztek a Bazi nagy Görög lagzira? Amikor a  leendő férj azt meri mondani leendő anyósának, ( aki éppen tonna számra pakolja  a húsokat) hogy Ő bizony vegetáriánus, és erre mit mondott az anyós jelölt? - Hát akkor majd eszel bárányt!

A Viccet félretéve, a vegetáriánusok távol tartják magukat a hústól, és a bárányoktól is.

A Vegán táplálkozás viszont már egy kicsit többféle formában megmutatkozhat. Szigorú vegetáriánusnak vagy vegánnak nevezzük azt, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejterméket sem fogyaszt.A hal a húsfélék közé tartozik, így egy vegán táplálkozás szerint élő,halat sem eszik.

A vegetáriánus táplálkozás fő változatait az alábbi szakkifejezésekkel szokták illetni: 

ovo-lakto-vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt

laktovegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen

vegán vagy szigorú vegetáriánus: csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, kerül minden állati eredetű összetevőt (hús, tojás, tejtermék)

De mi  a helyzet a hiányzó fehérje bevitellel, ha nem eszünk húst ?

Az emberi szervezet az emésztés során a fehérjéket aminosavakra bontja le, ezekből építi fel a saját fehérjéit.

Viszont nem az elfogyasztott fehérjét építi be a rendszerbe, hanem az aminosavakat, ezért minden alapot nélkülöz az a kijelentés, miszerint az állati fehérje azért jobb, mint a növényi, mert közelebb van szerkezetében az emberihez.

Azt a fehérjét hívja a természettudomány teljes értékűnek, amely az összes, az adott élőlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik.

A növények közül ilyen a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a karfiol, az uborka, a tök, a burgonya, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi.

Széles körben elterjedt tévhit,  hogy a növények nem teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezért rosszabb minőségűek. Ez a mítosz az esszenciális aminosavakra vezethető vissza. Nyolc aminosavról van szó, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért mindenképpen kívülről kell őket a szervezetbe vinni. 

Az egészséges táplálék kutatói, (egyre többen vannak) szerint, az emberi szervezet számára több kárt okoz az állati fehérje bevitele, mint annak  a "hiánya".

Jelenlegi ismereteink szerint a növények gazdag vitamin-, nyomelem- és enzimforrások. Ezzel biztosítják a jó emésztést, a fontos tápanyagok bejutását a szervezetbe, valamint azok helyes felszívódását is. Miért lehet jó a zöldebb táplálkozás? Pár alapigazság a Zöldek javára:

A növények, magas rosttartalmukból kifolyólag jelentős mértékben segítik az emésztést. Már a kisgyermekek körében is magas az emésztési problémákkal küzdők száma.

A zöldek hatására rendeződhetnek a „hasfájások” esetleg a rendszertelen székletürítések is. 

Erősítik az immunrendszert, akár a betegség megelőzés terén, vagy a betegségből történő gyorsabb felépülés tekintetében is.

Az immunrendszer küzd az egyre másra felbukkanó „scifibe” illő tüneteket produkáló, vírusokkal. A zöldek ebben is a segítségünkre sietnek! 

Lúgosító hatásuk miatt megkönnyítik a szervezet számára a méregtelenítést, ami  a gyermekek számára, a „kifejezetten” magas cukor bevitel mellett jelentős segítség lehet akár a fogszuvasodás , de a „tiniarc”- azaz a pattanásos bőr kialakulásával szemben is.

Nagy kihívás a gyermekeinket rászoktatni a zöldebb táplálkozásra, de, ha ideje korán kezdi a szülő a Tudatos táplálást, nem lesz túl sok gondja a későbbiekben sem. 

 

A gyerekek életük első 3 évében biztosan otthon étkeznek, így az a szülő , aki komolyabban veszi a zöldebb táplálkozást, saját maga és gyermeke számára is, nagyobb valószínűséggel lesz nyitottabb a vegetáriánus vagy esetleg a vegán táplálkozás irányába.

A táplálkozás a legfontosabb kérdés, minden szülő számára. Sajnos- vagy nem sajnos- de nem tudjuk kihúzni magunkat annak a felelőssége alól, hogy mit adunk enni  a gyerekeknek.

 

Zöld Étvágyat Kívánunk!

 

 

Cimkék: vegetáriánus, vegan, zöldségek, jótékony hatása

Az egészséges zöldek, amelyek a táplálkozásunknak csak az alapját biztosítják?
Az egészséges zöldek, amelyek a táplálkozásunknak csak az alapját biztosítják?

Kedvenc cikkek

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Nem akarunk az iskoláról hallani sem!

Papp Kata írását, nagyon sokan olvastátok. Hiszen olyan gondolatokat formál szavakká, amivel szinte minden gyermekes szülő egy sor után már ...
tovább >>
Nyusziváró Családi Program a Karos Spa-ban!

Nyusziváró Családi Program a Karos Spa-ban!

Hol legyünk húsvétkor? Otthon főzőcskézzünk, vagy inkább szolgáljanak ki minden finomsággal? Gondolkozzunk családi programokon, vagy ...
tovább >>
Hallottál már a grappling-ról? Nálunk ma megtudhatod a jelentését.

Hallottál már a grappling-ról? Nálunk ma megtudhatod a jelentését.

Hajrá Hétfő, a sport legyen veletek a héten is! Oldalunk támogatója, Növényi Norbert. A mai napon az általa sikeresen űzött sportok ...
tovább >>
A tibeti gyermeknevelésről

A tibeti gyermeknevelésről

Hogyan gondolkodnak a tibetiek a gyermeknevelésről? Csupán pár gondolat, mégis érdemes lenne nekünk is megfontolnunk az alkalmazását.
tovább >>

© 2019 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.