KISGYEREK AZ ELSŐ ÜLÉSEN?

 

Volt idő, amikor sem biztonsági öv, sem pedig gyerekülés nem kellett a gyerekeknek a kocsiban. Azt viszont érezték a szülők, hogy az első ülésen nem ülhetnek gyermekek.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött az autók biztonságtechnikája. Fontos tudni azonban azt, hogy csakis abban az esetben, ér ez valamit, ha az utasok használják az autók védelmi rendszereit.A felnőttek számára elengedhetetlen a biztonsági öv viselése, s a megfelelő ülés- és fejtámla-beállítás is felettébb fontos, a gyerekeknél pedig a megfelelő és megfelelően rögzített biztonsági gyerekülés számít nélkülözhetetlennek.

Még a rutinos gyerekesek között sem példa nélküli, hogy vita alakul ki arról, mekkora gyerek hol és hogyan ülhet a kocsiban.

A magyarországi közlekedési szabályok jelenleg a következőket írják elő:

  • Minden biztonsági övvel gyárilag felszerelt autóban kötelező a biztonsági öv használata. A jármű vezetője felelős azért is, hogy az autóban utazó 12 év alatti gyermekek ne utazzanak biztonsági öv vagy gyerekülés használata nélkül. 
  • A 150 cm alatti gyermekek kötelező módon csak gyerekülésben utazhatnak, akár személyautóról, akár kisbuszról vagy haszongépjárműről legyen szó.
  • Gyermekek akkor használhatnak felnőtt biztonsági övet, ha elérték a 150 cm-es magasságot vagy betöltötték a 12. életévüket.

Utazhat-e gyerek az első ülésen?

A főszabály ebben az esetben az, hogy 150 centiméter alatti gyerek semmilyen módon nem utazhat itt.
Kivétel egy esetben lehetséges: csecsemő vagy kisgyermek a menetiránynak - háttal szerelt babaülésben szállítható, és nincs vagy kikapcsolható a légzsák.

Ülés vagy magasító? 

Érdekes kérdés, melyik gyerek milyen ülésben utazhat, illetve mikortól lehet ülésmagasítót használni. A gyermekülés feltétlenül szükséges 150 centiméteres magasságig, e felett  „a gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni”.

Mit jelent ez?

Azt, hogy a KRESZ nem írja elő kötelezően az ülésmagasítót, e kor és méret felett csak annyi szükséges, hogy biztonságosan rögzíthető legyen, övvel, vagyis ne a nyakán feszüljön, hanem illeszkedjen a testalkatához. 

A gyermekülés nem helyezhető az első ülésre, csak menetiránnyal ellentétes irányban illetve kizárólag akkor, amennyiben légzsák nincs beépítve, vagy az inaktiválva van. 

Azok a gyermekek, akik már kinőtték a gyermekülést, azonban a gyárilag beépített biztonsági övekhez biztonsággal magasságuk miatt, még nem rögzíthetőek, esetükben ülésmagasító használata kötelező!

Nem saját jármű esetén 

Érthetetlen okból kifolyólag nem kell gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén.
Kivitelezhetetlen a mentő betegellátó terében, és a menetrend szerinti autóbuszokon is a gyermekülés. Ezek olyan példák, amelyek érthető okbokból kizáródnak a kötelezettség alól.
Amennyiben a  gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik, akkor sem kötelező a gyermekülés használata.

forrás: Origó

Minden szülőnek felelősséggel kell gondoskodnia a gyermekülések használatáról, hiszen egy balesetben, a gyermekünk életét mentheti meg a biztonsági gyermekülés. A gyermekünk a legértékesebb szállítmányunk az autóban!

Vigyázzunk rájuk!

.

 

 

  

Cimkék: szeretem a gyerekem, autóban, gyermekülés, biztonságos ülés

Kisgyermekek az autóban
Kisgyermekek az autóban

Kedvenc cikkek

Évforduló, amely számotokra is emlékezetes lehet!

Évforduló, amely számotokra is emlékezetes lehet!

Idén 20 éves a Csodák Palotája, ahol most kedvezményesen- SŐT- ingyenesen is részt vehettek a super programokon!
tovább >>
Ételünk az Életünk!

Ételünk az Életünk!

Kidobjuk, pedig, ha tudatosabban vásároltunk volna, nem végezné a szemétben!
tovább >>
Párkapcsolatunk csapdája

Párkapcsolatunk csapdája

Almási Kitti előadása a párkapcsolatunk jobb megértéséért, az esetleges csapdák megismeréséért.
tovább >>
Nálunk a Csütörtök a Családról szól.

Nálunk a Csütörtök a Családról szól.

Falun vagy a Városban? Mivel adunk többet a gyerekeknek? Milyen szerepek szerint élnek a családtagok itt, és ott? Mire vágyik a család?
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.