TÁNC TÁNC TÁNC
Alkalmazàsa hetente többször ajànlott

(Gyerekeknek kifejezetten javasolt, de minden korosztàly szàmàra hasznos időtöltés)

 

Gyerekeket tanítani hálás  feladat!

Felemelő a tánc szeretetét látni az arcokon, mozdulatokon, miközben szorgalmasan végzik, a sokszor megerőltető feladatokat. 

( Aranyos az, hogy ezt olykor az óra végi, - szintén fejlesztő - szobros játék reményében teszik. )

Gyakran tapasztalom táncórák során, hogy a gyerekek feloldódnak a zene és a gondosan felépített gyakorlatsorok hatására, miközben erősödnek, fejlődnek és egyre jobban figyelnek. Ezért is tökéletes választás, - szülőknek, a gyerek mozgásképzés erdejében bolyongva, vagy a picit a mobilról és hambiról lebontva - ez a közösségben végzett mozgásforma, mely a szórakozás mellett fejti ki jótékony hatásait.

Tánc során a zenére, ritmusra folytatott koordinált mozdulatsorokat a fiatalok önfeledten végzik, tudatosan nem figyelve a tánc jótékony hatásaira.

Egyik kis táncos hajlékonyabb, a másiknak korai súlyproblémái vannak, a harmadik olyan kreatív, hogy még engem is ösztönöz.

Egy közös: az öröm az arcukon, amikor zenére mozognak. És nem ez a legfontosabb?

Mozogni, örömmel. Ez a tánc varázsereje, sokszínűsége.

A testre és lélekre gyakorolt hatása, amit a gyerekek egész életükben visznek magukkal - miközben megerősödnek, javul a tartásuk, a tér és időbeli koncentrációjuk, kreativitásuk és új barátokra tesznek szert. Ráadásul a gyermekek mozgásszerverndszeri és idegrendszeri illetve szellemi fejlődésének folyamatában a mozgásfejlődés befolyásolja a személyiség kialakulását is. 

A tánc számomra a mozgásformák királynője. Három fő szempontot kiemelve mondom, miért. 

Testi tünetek

Régóta ismert a sport jótékony hatása: betegség megelőző szerepe, szív- és érrendszerre ható jótékony hatása, stressztűrő képesség és anyagcsere javítása, boldogsághormon termelődésének növelése.

A tánc jó eszköze a külvilággal történő kapcsolattartásnak, mely által a különböző szervrendszerek fejlődnek (idegrendszer, légzés, ízületek, csont- és izomrendszer). Kognitív képességek fejlesztése mellett a vegetatív idegrendszerre és a hormonháztartásra is hatással van, csökkenti a pulzus számot, hosszú távon csökkenti a vérnyomást és vércukor szintet, csökkenti az inzulin kiválasztást, fokozza az endorfin elválasztását, így szív- és érrendszeri betegségeket illetve cukorbetegséget megelőző szerepe ismert. 

Légzésre kifejtett hatása nem elenyésző, hiszen intenzívebb, hasi légzést tesz lehetővé a mozgással összehangol ki- és belégzés. A fejlődés során a mozgás fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát, ezáltal ellenállóbbak lesznek a csonttöréssel szemben. Az izomzat erősítésével - főként a hasizmok és hátizmok kapnak a fiataloknál nagyobb hangsúlyt- a helyes testtartást, testtudatot játszi könnyedséggel tudják elsajátítani, hiszen a gerinc rögzítésében van szerepük a háti- és hasizmoknak, melyeket a serdülőkorban érdemes erősíteni, megelőzve a helytelen testtartás, gerincferdülés kialakulását.

 

A közösség ereje

 

Az Oxfordi Egyetem kutató kimutatták hogy a közösségben végzett testmozgás során több boldogsághormon szabadul fel, mint egyedül végzett edzés során, illetve a csoportosan végrehajtott mozgás könnyebb és befolyásolja a közösségi összetartozás érzését, amely a mai rohanó és elszemélytelenedő világunkban nagy kincs. Ahogy az is, hogy a jó táncos kiemelkedik egy közösségben, társai felnéznek rá. 

 

A harmadik fontos tényező: a zene

A zene ősidők óta nagy hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ma már különböző képalkotó eljárásokkal igazolható az idegrendszert aktivizáló, sejteket regeneráló, gyógyító hatása.

A University of Oxford kutatói szintén kimutatták, hogy ha az ember aktívan közreműködik a zenélésben - táncol -, vagy ha kedvenc zeneszámát hallgatja, a zenének nagyobb a pozitív hatása. Fiatalok és idősek esetében kifejezetten javítja a kognitív képességeket, segíti a memória fejlesztését - főleg a tanulásban hatásos-, a hangulatot, tudatállapotot befolyásolja, a motivációs és jutalmazó-, örömrendszereket aktivizálja, és hosszabb távon az immunrendszert is erősíti illetve fájdalomcsillapító hatása is van.

Egy szó, mint száz: táncolni jó dolog!

Testnek és léleknek, gyereknek, felnőttnek egyaránt! A gyermek- illetve serdülőkorban megszeretett mozgásban gazdag életmód hosszú távon ráadásul jó egészségi állapotot biztosít, az aktív gyermekből sokkal inkább válik aktív mozgásban gazdag életformát élő felnőtt.

Nem lehet elég korán kezdeni!

Én az Oktogon Tánc Centrumban , hétfőnként tanítom, fejlesztem őket és tanulok tőlük magam is. Szeptembertől pedig újra lehet egy boldog csapathoz csatlakozni!

A cikk írásában köszönöm a segítséget Dr Maró Eszternek, a tánc testre és lélekre gyakorolt hatásának orvosi aspektusainak kifejtéséért. Eszti maga is lelkes táncos, aki évek óta tapasztalja a tánc előnyös hatásait.

 

 

Marnitz Brigitta

Bővebb információkat az iskoláról itt olvashattok.

 

Fotók: Grósz Balázs

 

 

 

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, Oktogon tánciskola, zene, tánc, gyerekek

Az Oktogon tánciskola titkairól.
Az Oktogon tánciskola titkairól.

Kedvenc cikkek

Ha Szerda- akkor Szórakozás.

Ha Szerda- akkor Szórakozás.

Ha Szerda- akkor Szórakozás. Oldalunkon szerdánként olyan információkat fogunk veletek megosztani, amelyek elsősorban a kikapcsolódásról, a ...
tovább >>
A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

Gömbölyű, kerek, pöttyös, piros.....vagy bármilyen is legyen, mindannyian szeretjük! A babák csodálják, a gyerekek boldogan elkapják, a ...
tovább >>
A Gyermeknevelés szabályai

A Gyermeknevelés szabályai

Mi divatos a gyermeknevelésben manapság? Vannak- e mindenkire alkalmazható szabályok? Vagy minden gyermekhez külön szabályt kell írni a ...
tovább >>
Pénteki pszichológia! Kívülről vezérelt, vagy belülről vezérelt a gyerek?

Pénteki pszichológia! Kívülről vezérelt, vagy belülről vezérelt a gyerek?

Hogyan neveljük a gyereket? Tudtátok, hogy van belső és külső vezérlésű gyermek? És nem UFÓ :)
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.