Egyre több szabadtéri rendezvényen, és hagyomány őrző kulturális napokon találkozhatnak a gyerekek az íjászkodással.

 

Az íjászat izgalmas,

hiszen valami olyat csinál a gyermek, aminek a hatására a célba jutás, épp a célba lövés következménye, azaz nagyon hamar látszik az eredmény, viszont, mint sportág nem csak és kizárólag - vesszők eljuttatása a célig- „lövöldözésből” áll.

Ismerni kell az alapokat, helyes technikát, mozdulatokat. Meg kell tanulni az íj vessző részeit, felszerelés nevét. Ismerni kell a biztonsági szabályokat, hogyan kell viselkedni a lőállásban a lőtéren. Ezt pedig már képzett edző meg tudja csak megtanítani a gyerekeknek.

Abban az esetben, ha a gyermek érzi magában a kíváncsiságot, hogy ismerje ezt a sportot a szülő pedig nyitott arra, hogy be is írassa, a gyermeket egy íjászkodást tanító csoportba, azzal többet ad a gyereknek, mint egy sportág ismeretét. Az íjászatról kevesen tudják, hogy alapvetően egy mentális sport, az eredményességet  kb.70%-ban befolyásolja. 

Hiszen ebben a sportban is először fegyelmet kell megtanulni, mert ne feledjük, hogy az íj nem játék.

 

Ezt már a legkisebbekkel (5-6 évesekkel) is meg lehet tanítani. A sport különleges viselkedési formát az edző vagy versenytársra való speciális odafigyelést igényel, és ezt, bármily meglepőnek tűnhet, de elég gyorsan el is sajátítják a gyerekek. A másik kiemelkedő viselkedési forma, amit elsajátítanak az a tolerancia és a segítőkészség. Ez versenyeken még jobban kiéleződik mikor a csapatban lévők segítik egymást, különösen odafigyelve egymásra.

A mentális rész folyamatos tanulásával a koncentráló képesség is fejlődik, megismeri az íjász az izmai működését, működtetését. Fejlődik az egyensúly érzés és javul a testtartás. Elmondható hogy talán erre kell a legtöbb energiát fordítani, viszont hosszú távon ez az, ami a legtöbbet adja, és ami a jó "kiállását" eredményezi a gyermeknek.

Megtanulják még a helyes, egyenletes légzést, később ezt már önmaguk kontrolláltan tudják szabályozni.

Az edzésen is és versenyen is szabadtérben vannak, mozognak. A versenyek során olyan természeti értékekkel, történelmi helyekkel ismerkednek, ami egy új perspektívát is jelenthet. Szélesedik a látókörük.

Más emberekkel, gyerekekkel találkoznak, kialakul egy „valamihez” tartozás érzés, és erre általában nagyon büszkék is a gyerekek, nem ritkán még a szülők is kedvet kapnak az íjászkodás ismeretének elsajátítására. Nem ritkán, a szülők épp a gyerekektől kapnak kedvet ehhez a sporthoz.
Hiszen sok esetben nagyon korán, korai kisgyermekkorban kell elkezdeni a sport edzéseket, ha a gyermek ( szülő) sikereket szeretne elérni abba a bizonyos, választott sportban, viszont az íjászkodást bármikor el lehet kezdeni, nem lehet belőle olyan könnyen kiöregedni! 

Az íjászkodásnak tehát további pozitív vonatkozása az is,  hogy össze tudja hozni a szülőt és gyermeket, a közös érdeklődésből kiindulva. Közös téma, közös programok, boldog gyerekek, és ez mindennél fontosabb!

Egy- egy rendezvény, vagy verseny során, az ország több tájáról érkeznek a helyszínére az azonos érdeklődési körrel rendelkezők, akik megosztják gondolataikat és tudásukat. Ennek pedig nagyon nagy élményt nyújtó hatása is van. 

Fontos hogy ez a sport, olyan szabadidős tevékenység, ami leginkább a természetben, a szabadban,  a friss levegőn végezhető.  Ez pedig, még inkább ki tudja kapcsolni a gyerekeket, hiszen nem egy teremben vagy bezárt helyen vannak, hanem a szabadban, ez pedig rögtön jókedvvel, örömmel tölti el őket. 

Reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődéseteket.

A nyár a legkedvezőbb időszak arra, hogy egy rendezvényen kipróbálják a gyerekek az íjat. 

Nyugodtan Bíztassátok Őket!

 

 

 

 

 

Cimkék: gyermek íjászkodás, spot, önfegyelem, kitartás, verseny

Gyermek íjászkodás izgalmas sportolási lehetőség.
Gyermek íjászkodás izgalmas sportolási lehetőség.

Kedvenc cikkek

Serdül-fordul, néptáncol a gyermekem

Serdül-fordul, néptáncol a gyermekem

Komolyan fogalmazva, kulturális értékeinkkel ismerkedik, magunk között szólva pedig;boldog, mert egy felszabadult közösségben mozog, és ...
tovább >>
Tanuljunk valamit idén! Mit szólnátok az Óvodai Dajka Képzéshez?

Tanuljunk valamit idén! Mit szólnátok az Óvodai Dajka Képzéshez?

Tanuljunk valami újat! Hiszen egy képzés, azon felül, hogy szakmát ad, biztosan új információkat nyújt, és ráadásul új emberekkel is ...
tovább >>
Szerezz akár két szakmát is, egy áráért! Tanulni sosem késő !

Szerezz akár két szakmát is, egy áráért! Tanulni sosem késő !

Új nyár, új lehetőségek, új perspektívák a 15 éve működő Best-Work Kft. képzéseivel! Szerezz 2 szakmát egy áráért! Oldalunkon ...
tovább >>
A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

A kortalan labda titka a kisgyermekfejlesztésben.

Gömbölyű, kerek, pöttyös, piros.....vagy bármilyen is legyen, mindannyian szeretjük! A babák csodálják, a gyerekek boldogan elkapják, a ...
tovább >>

© 2020 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.