Még egy ok, amiért el kell kerülni a D-vitamin hiányát

 

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne –hívja fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) a II. D-vitamin nap alkalmából.

A szükséges D-vitamin érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát – olvasható a közleményben, amely napjaink egyik legkomolyabb magyarországi népegészségügyi problémájának nevezi a D-vitamin-hiányt.

A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyaga. Ennek hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív és érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik. Gyermekkorban a csontok fejlődése mellett a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkori betegség megelőzéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-pótlás .

(forrás: Index:https://goo.gl/XZmPcC)

A D-vitamin hiánya a várandósság elején majdnem kétszeresére növelheti a gyerekeknél a szklerózis multiplex (SM) felnőttkori kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint. 

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, a terhesség korai szakaszában a D-vitamin alacsony szintje 90 százalékkal növelheti a kockázatát annak, hogy a gyereknél szklerózis multiplex alakul ki később, írta a The Daily Telegraph a JAMA Neurology című szaklap friss számában megjelent tanulmányt idézve. 

"Noha eredményeink azt jelzik, hogy a D-vitamin hiánya a terhesség alatt növeli a gyermek SM-kockázatát, arról nincs információnk, hogy a vitaminadag növelése milyen reakciót vált ki. Ehhez nagyobb létszámú tanulmányok szükségesek",

mondta Kassandra Munger, a Harvard közegészségügyi karának munkatársa. 

 

Mit kell tudnunk a D vitaminról?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Hormonnak és vitaminnak is tekintik, mivel a szervezet szintetizálni képes, és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik. A természetben kétféle D vitamin fordul elő: a nővényben keletkező ergocalciferol (D2), és a bőr faggyúmirigyeiben ultraibolya sugárzás (UV-B) hatására keletkező cholecalciferol (D3).

A szoláriumok döntően UV-A sugárzást bocsájtanak ki UV-B helyett, ezért hiába barnul a bőr, D-vitamin a szolárium használata során nem keletkezik.

Testünk tehát a D-vitamint napfény segítségével elő tudja állítani, ugyanakkor a táplálkozással is bevihetjük szervezetünkbe: májban, tőkehalmájban, halolajban, tojássárgájában is nagyobb mennyiségben megtalálható. A bevitt vitaminnak körülbelül 50-80%-a szívódik fel.

 

Önmagában azonban mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk (ez a szervezetbe való bejutás után teljesen automatikusan történik). Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin.

A D3-vitamin fokozza a kalcium és foszfát felszívódását a bélből, elősegíti a csontok felépítését, hat az izomműködésre és az immunrendszerre is. 

A D-vitamin hiány okai:

  • – Kevés napfény (tavasszal, nyáron a karok és a lábak 15-20 perces napoztatása elegendő a D-vitamin ellátás biztosításához fiatalokban és egészségesekben)
  • – Csökkent bevitel (vegetáriánusok, zsírmentes diétát folytatók, koraszülöttek esetén, valamint érett csecsemőknél, ha kizárólag anyatejjel táplálják, főleg ha az anya D-vitamin-hiányos terhesség, illetve szoptatás alatt)
  • – Csökkent felszívódás (súlyos hasmenéssel, felszívódási zavarral járó betegségek esetén)
  • – Máj-illetve veseelégtelenség
  • – Bizonyos gyógyszerek (epilepszia elleni szerek, tartós szteroid szedés)

 

A D-vitamin hiány tünetei:

  • – Csecsemő és gyermekkorban rachitis (angolkór): A csontok és porcok csökkent mineralizációja, kalciumtartalma miatt különböző deformitások alakulnak ki (gerinc, medence, mellkas torzulása, dongaláb, koponya deformitás). Kísérheti növekedésbeli elmaradás, fogékonyság fertőzésekre, izomrángások.
  • – Felnőttekben osteomalacia: diffúz fájdalom, izomgyengeség, törékeny csontok.
  • – Az alacsony D-vitamin szint ezen kívül növeli a cukorbetegség kockázatát mind gyermek, mind felnőttkorban, rizikótényezőt jelent az emlő- és vastagbélrák szempontjából, valamint fertőzésekre is fogékonyabbá tesz (pl. influenza szezonban!)
  • A D-vitamin túladagolás tünetei a vérben kialakuló magasabb kalciumszintekkel hozhatók összefüggésbe (csak fokozott kalcium bevitel esetén alakul ki!):
  • – Akut esetben: fejfájás, hányinger, hányás, általános gyengeség, székrekedés
  • – Krónikus esetben: kalcium lerakódás az ízületekben, vesében (veseelégtelenséghez is vezethet), erekben (magas vérnyomás), gyomor-nyombélfekély, depresszió

Forrás:gyógyhírek.hu

 

A kutatók 193 ember adatait elemezték, mindannyiuknál SM-t diagnosztizáltak, 163-an voltak közülük nők. Mindannyian olyan anyák gyerekei voltak, akik részt vettek egy finn vizsgálatban. Az adatokat egy kontrollcsoportéval hasonlították össze. Azt az eredményt kapták, hogy a vitaminhiányos anyák gyerekei felnőve 90 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg SM-ben, mint a nem vitaminhiányos anyák gyerekei.

Két korábbi kutatás már vizsgálta, van-e kapcsolat a várandósság és a csecsemőkor korai időszakának D-vitamin-hiánya és az SM későbbi magasabb kockázata között, de nem találtak összefüggést.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amely károsítja az idegsejtek védőburkát. A velőshüvely szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében, mozgási és érzékelési zavarokat okozva. Becslések szerint világszerte 2,5 millió ember szenved szklerózis multiplexben. Forrás: MTI

Figyeljünk a D vitamin bevitelre, nem csak várandósan!

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, vitaminok, vitaminhiány, d vitamin, sclerosis multiplex

A vitaminokat komolyan kell vennünk
A vitaminokat komolyan kell vennünk

Kedvenc cikkek

Léc a lábra! Tanuljunk meg síelni!

Léc a lábra! Tanuljunk meg síelni!

Nemsokára itt a síszezon ideje. Bár nem tudni, hogy mekkora hó lesz idén, de a síelést bármikor meg lehet tanulni, és inkább legyünk ...
tovább >>
A mai Sportos hírünk a gyermek íjászkodásról szól.

A mai Sportos hírünk a gyermek íjászkodásról szól.

A gyermekíjászkodás nem csak sport, hanem egy életérzés is. Koncentráltságot, figyelmet és fegyelmet is igényel. A szabadban a friss ...
tovább >>
Mit jelent, ha egy termék "hipoallergén", "könnymentes", vagy "klinikailag tesztelt"?

Mit jelent, ha egy termék "hipoallergén", "könnymentes", vagy "klinikailag tesztelt"?

Minden édesanya igyekszik nagyon gondosan megválasztani a kisbabáján használandó kozmetikumokat, hogy azok gyengéden tisztítsanak és ...
tovább >>
Köszöntjük oldalunkon a Tudatos Élet Reform Akadémiát!

Köszöntjük oldalunkon a Tudatos Élet Reform Akadémiát!

Endrei- Horváth Ágnes neve, már sokak előtt ismert. A pozitív tapasztalatok, beszámolók és sikerek hatására úgy éreztük az oldal ...
tovább >>

© 2024 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.