Még egy ok, amiért el kell kerülni a D-vitamin hiányát

 

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne –hívja fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) a II. D-vitamin nap alkalmából.

A szükséges D-vitamin érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát – olvasható a közleményben, amely napjaink egyik legkomolyabb magyarországi népegészségügyi problémájának nevezi a D-vitamin-hiányt.

A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyaga. Ennek hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív és érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik. Gyermekkorban a csontok fejlődése mellett a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkori betegség megelőzéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-pótlás .

(forrás: Index:https://goo.gl/XZmPcC)

A D-vitamin hiánya a várandósság elején majdnem kétszeresére növelheti a gyerekeknél a szklerózis multiplex (SM) felnőttkori kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint. 

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, a terhesség korai szakaszában a D-vitamin alacsony szintje 90 százalékkal növelheti a kockázatát annak, hogy a gyereknél szklerózis multiplex alakul ki később, írta a The Daily Telegraph a JAMA Neurology című szaklap friss számában megjelent tanulmányt idézve. 

"Noha eredményeink azt jelzik, hogy a D-vitamin hiánya a terhesség alatt növeli a gyermek SM-kockázatát, arról nincs információnk, hogy a vitaminadag növelése milyen reakciót vált ki. Ehhez nagyobb létszámú tanulmányok szükségesek",

mondta Kassandra Munger, a Harvard közegészségügyi karának munkatársa. 

 

Mit kell tudnunk a D vitaminról?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Hormonnak és vitaminnak is tekintik, mivel a szervezet szintetizálni képes, és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik. A természetben kétféle D vitamin fordul elő: a nővényben keletkező ergocalciferol (D2), és a bőr faggyúmirigyeiben ultraibolya sugárzás (UV-B) hatására keletkező cholecalciferol (D3).

A szoláriumok döntően UV-A sugárzást bocsájtanak ki UV-B helyett, ezért hiába barnul a bőr, D-vitamin a szolárium használata során nem keletkezik.

Testünk tehát a D-vitamint napfény segítségével elő tudja állítani, ugyanakkor a táplálkozással is bevihetjük szervezetünkbe: májban, tőkehalmájban, halolajban, tojássárgájában is nagyobb mennyiségben megtalálható. A bevitt vitaminnak körülbelül 50-80%-a szívódik fel.

 

Önmagában azonban mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk (ez a szervezetbe való bejutás után teljesen automatikusan történik). Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin.

A D3-vitamin fokozza a kalcium és foszfát felszívódását a bélből, elősegíti a csontok felépítését, hat az izomműködésre és az immunrendszerre is. 

A D-vitamin hiány okai:

 • – Kevés napfény (tavasszal, nyáron a karok és a lábak 15-20 perces napoztatása elegendő a D-vitamin ellátás biztosításához fiatalokban és egészségesekben)
 • – Csökkent bevitel (vegetáriánusok, zsírmentes diétát folytatók, koraszülöttek esetén, valamint érett csecsemőknél, ha kizárólag anyatejjel táplálják, főleg ha az anya D-vitamin-hiányos terhesség, illetve szoptatás alatt)
 • – Csökkent felszívódás (súlyos hasmenéssel, felszívódási zavarral járó betegségek esetén)
 • – Máj-illetve veseelégtelenség
 • – Bizonyos gyógyszerek (epilepszia elleni szerek, tartós szteroid szedés)

 

A D-vitamin hiány tünetei:

 • – Csecsemő és gyermekkorban rachitis (angolkór): A csontok és porcok csökkent mineralizációja, kalciumtartalma miatt különböző deformitások alakulnak ki (gerinc, medence, mellkas torzulása, dongaláb, koponya deformitás). Kísérheti növekedésbeli elmaradás, fogékonyság fertőzésekre, izomrángások.
 • – Felnőttekben osteomalacia: diffúz fájdalom, izomgyengeség, törékeny csontok.
 • – Az alacsony D-vitamin szint ezen kívül növeli a cukorbetegség kockázatát mind gyermek, mind felnőttkorban, rizikótényezőt jelent az emlő- és vastagbélrák szempontjából, valamint fertőzésekre is fogékonyabbá tesz (pl. influenza szezonban!)
 • A D-vitamin túladagolás tünetei a vérben kialakuló magasabb kalciumszintekkel hozhatók összefüggésbe (csak fokozott kalcium bevitel esetén alakul ki!):
 • – Akut esetben: fejfájás, hányinger, hányás, általános gyengeség, székrekedés
 • – Krónikus esetben: kalcium lerakódás az ízületekben, vesében (veseelégtelenséghez is vezethet), erekben (magas vérnyomás), gyomor-nyombélfekély, depresszió

Forrás:gyógyhírek.hu

 

A kutatók 193 ember adatait elemezték, mindannyiuknál SM-t diagnosztizáltak, 163-an voltak közülük nők. Mindannyian olyan anyák gyerekei voltak, akik részt vettek egy finn vizsgálatban. Az adatokat egy kontrollcsoportéval hasonlították össze. Azt az eredményt kapták, hogy a vitaminhiányos anyák gyerekei felnőve 90 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg SM-ben, mint a nem vitaminhiányos anyák gyerekei.

Két korábbi kutatás már vizsgálta, van-e kapcsolat a várandósság és a csecsemőkor korai időszakának D-vitamin-hiánya és az SM későbbi magasabb kockázata között, de nem találtak összefüggést.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amely károsítja az idegsejtek védőburkát. A velőshüvely szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében, mozgási és érzékelési zavarokat okozva. Becslések szerint világszerte 2,5 millió ember szenved szklerózis multiplexben. Forrás: MTI

Figyeljünk a D vitamin bevitelre, nem csak várandósan!

 

Cimkék: szeretem a gyerekem, vitaminok, vitaminhiány, d vitamin, sclerosis multiplex

A vitaminokat komolyan kell vennünk
A vitaminokat komolyan kell vennünk

Kedvenc cikkek

Képernyőfüggő erőviszonyok!

Képernyőfüggő erőviszonyok!

Gyermekeink kezében, kétségtelenül ott az eszköz, ami térerő vagy wifi kód nélkül nem tud működni! Egyre inkább képernyőfüggőek, mi ...
tovább >>
Tájékozódjunk, mielőtt nekikezdenénk!

Tájékozódjunk, mielőtt nekikezdenénk!

Juhász Péter, a testépítés szakértője a tudatos táplálkozásról összeállított számunkra pár pontot, amit lehet, hogy Te sem tudtál ...
tovább >>
Pénteki pszichológia! Kívülről vezérelt, vagy belülről vezérelt a gyerek?

Pénteki pszichológia! Kívülről vezérelt, vagy belülről vezérelt a gyerek?

Hogyan neveljük a gyereket? Tudtátok, hogy van belső és külső vezérlésű gyermek? És nem UFÓ :)
tovább >>
A D vitamin nagy szerepe

A D vitamin nagy szerepe

A vitaminoknak hihetetlen szerepe van, de most még egy ok, amiért komolyabban kell vennünk a D vitamint is.
tovább >>

© 2021 Idesüss Kft. - Az oldalon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.